Romeinen in de dop.
Romeinen in de dop. Foto: romeinen.NU

Romeinse tijd herleeft in Arnhem Zuid

Algemeen

ARNHEM - In Park de Steenen Camer aan Hannesstraatje 2a in Arnhem-zuid herleeft zondag 16 oktober de Romeinse tijd. De activiteit heeft plaats in het kader van de Dag van de Arnhemse Geschiedenis. Publiek is welkom van 12.00 tot 16.00 uur. Vrij entree.  

De Romeinen wisten maar al te goed dat rampen zich altijd en overal konden voordoen. Het was dus zaak om grote en kleine rampen af te wenden, bijvoorbeeld door het aanroepen van goden zoals Ceres en Bacchus. Je hoort er meer over in de Romeinse Tuin. 

Wil je weten hoe het dagelijkse leven van Bataven en Romeinen in de omgeving van Arnhem eruit zag zo’n 2000 jaar geleden? Hoe ze sliepen en kookten? Romeinse soldaten leggen het uit.

In de Romeinse Tuin zijn rondleidingen met verhalen over de aanwezige groente-, fruit- en kruidenplanten en welke gewassen de Romeinen 2000 jaar geleden in Nederland hebben geïntroduceerd. 

Er zijn rondleidingen naar het Castellum Meinerswijk, Romeinse kinderspelen en een markt met Romeinse kruiden en soep met brood. Je kunt een fibula maken en een Romeins tentenkamp bekijken. Bij Baroen kunnen kinderen ervaren of het Romeinse leger wat voor ze  is.

Aan de goden die rampen moesten afweren werd geofferd in tempels. In onze omgeving aan de limes zijn twee grote Romeinse tempels teruggevonden, hiervan hebben archeologen de resten opgegraven. Naast bouwmaterialen zijn er ook votiefstenen met inscripties gevonden waarmee de goden werden bedankt. De leden van de archeologische vereniging AWN kunnen hier alles over vertellen.

www.dagvandearnhemsegeschiedenis.nl