Mascha Halberstad in het handgemaakte decor van de stop-motionfilm Knor.
Mascha Halberstad in het handgemaakte decor van de stop-motionfilm Knor. Foto: Hilde Wijnen

Gouden Kalf voor Arnhemse Knor

Algemeen

ARNHEM - De animatiefilm Knor heeft tijdens het Nederland Film Festival maar liefst drie Gouden Kalveren in de wacht weten te slepen. Waaronder voor beste Nederlandse bioscoopfilm van het jaar. Deze allereerste Nederlandse stop-motionfilm komt uit Arnhem en is gemaakt door Mascha Halberstad. “Ben verbaasd dat ik heb gewonnen.” Het is de eerste animatiefilm ooit die het Gouden Kalf voor beste film in de wacht sleept. Knor won ook Kalveren voor beste regie en beste production design. 

In Klarendal toverde regisseur Halberstad samen met producent Marleen Slot een oude garage om tot een van de grootste stop-motionstudio’s van Europa. Stop-motion is een oude filmtechniek waarbij losse foto’s aan elkaar worden geplakt zodat bewegend beeld ontstaat. Voor één seconde film zijn twaalf foto’s nodig. Behoorlijk bewerkelijk. Met het maken van Knor, een 68 minuten durende familiefilm, is Mascha dan ook een paar jaar bezig geweest. Vijf animatoren, waarvan twee uit België, werkten vier dagen per week aan 5 seconden film per dag. “Het vergt veel technische voorkennis om op dit niveau te kunnen werken. Er zijn weinig mensen die dat kunnen”, aldus Mascha. 

Knor is geïnspireerd op een boek van Tosca Menten, De wraak van Knor, over een negenjarig meisje dat van haar opa een varkentje krijgt voor haar verjaardag en daar niet bepaald diervriendelijke bedoelingen mee blijkt te hebben. “Ik hou ontzettend van Roald Dahl. Eigenlijk wilde ik De Griezels verfilmen, maar dat is niet te betalen. Toen ik bij de kinderboekwinkel vroeg om een vergelijkbaar boek, kreeg ik deze mee”, vertelt Mascha.

En er is al weer een volgende project, een prequel van Knor: Koning Worst.