Scène uit E.T.
Scène uit E.T.

Fictie en wetenschap ontmoeten elkaar in Focus Filmtheater

Algemeen

ARNHEM - Hoe moeten we ons leven op Mars voorstellen? Kunnen we door de tijd reizen en zo ja, wat zou er dan precies gebeuren? Sciencefictionfilms geven een glimp van wat er mogelijk is, maar wat is fictie en wat is wetenschap? Vanaf 5 oktober start in Focus Filmtheater de nieuwe reeks Fiction Meets Science in Space, met vier sciencefictionfilms en lezingen op het snijvlak van fictie en wetenschap. De reeks is ontwikkeld in samenwerking met wetenschapsfilosoof Sabine Winters en heeft elke week een andere invalshoek en expertgast.

De films die aan bod komen zijn The Martian over leven op Mars (5 okt), Interstellar waarin tijdreizen een rol speelt (12 okt), Inner Telescope, a Space Artwork by Eduardo Kac over kunst in de ruimte (19 okt) en E.T. waarin buitenaards leven centraal staat (26 okt).

Tickets en meer info via www.focusarnhem.nl.

Programma

wo 5 okt | 19:00 uur THE MARTIAN (voertaal nagesprek: Nederlands) Astronaut Mark Wattney (Matt Damon) strandt op Mars. Wattney moet op zijn vindingrijkheid vertrouwen om te overleven op de rode planeet. Wij stellen de vraag: Hoe realistisch is de situatie op Mars nagebootst in de film? Maar ook, zouden we daar planten kunnen kweken? Leven we in de nabije toekomst echt op Mars? En waarom zouden we daar überhaupt over na willen denken? Samen met analoog astronaut en ingenieur Charlotte Pouwels en Mars-onderzoeker aan de WUR dr.ir. Wieger Wamelink, duiken we in het leven op Mars en wat je moet doen als je per ongeluk vast komt te zitten op een andere planeet.

wo 12 okt | 19:00 uur INTERSTELLAR (voertaal nagesprek: Engels) Onze tijd op aarde lijkt voorbij, dus begint een groep ontdekkingsreizigers aan de belangrijkste missie uit de geschiedenis van de mens. Ze gaan op zoek naar een plek in de ruimte waar de mensheid kan voortbestaan. Met o.a. Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain en Casey Affleck. Na de film duiken we met professor Anna Watts van Astrofysica (UVA) in de wereld van het tijdreizen.

wo 19 okt | 19:00 uur INNER TELESCOPE, A SPACE ARTWORK BY EDUARDO KAC - A film by Virgile Novarina, produced by the Observatoire de l’Espace du CNES (voertaal nagesprek: Engels) Documentaire over de ontwikkeling en realisatie van de allereerste kunstperformance in de ruimte. Het werk ‘Inner Telescope’ van Edouardo Kac legt de basis voor een nieuwe vorm van kunst en poëzie, bevrijd van de beperkingen van zwaartekracht. Tijdens deze avond leren we meer over het belang van het onderzoeken van de mogelijkheden van kunst in de ruimte. Na afloop is er een nagesprek met Anna Sitnikova (curator en manager van de Moon Gallery Foundation) en Virgile Novarina, regisseur van de film.

wo 26 okt | 19:00 uur E.T. (voertaal nagesprek: Nederlands, ook geschikt voor jongeren vanaf 10 jaar) De vraag der vragen: Zijn wij alleen in dit universum? Het antwoord is te vinden in veel sciencefiction films, maar in geen enkele zo ontroerend als in E.T. De film vertelt het hartverwarmende verhaal van een vriendschap tussen een jongetje en een buitenaards wezen. Zo kan het natuurlijk ook. Tijdens deze magische avond gaan we in gesprek met wetenschapsjournalist George van Hal over buitenaards leven, en waarom E.T. misschien wel helemaal nog niet zo ver van je bed is.