De feestelijke afsluiting van de Nationale Diabetes Challenge 2022 bij het GelreDome in Arnhem.
De feestelijke afsluiting van de Nationale Diabetes Challenge 2022 bij het GelreDome in Arnhem. Foto: Ronald Hoogendoorn

Afsluiting Nationale Diabetes Challenge 2022

Algemeen

ARNHEM – Ruim 1500 mensen uit heel Nederland kwamen 24 september naar het GelreDome in Arnhem om samen de laatste kilometers te lopen van de Nationale Diabetes Challenge 2022. Vanuit Arnhem liepen deelnemers van groepen uit de Geitenkamp, Presikhaaf, De Laar en Malburgen mee. 

Al deze mensen zijn de afgelopen 20 weken (onder begeleiding) begonnen met wandelen om zo te werken aan hun gezondheid. Van Groningen tot Den Haag en Didam tot Tilburg. Veel wandelgroepen vanuit het hele land waren tijdens het festival van de partij. 

Op ruim 180 locaties in Nederland waren dit jaar wandelgroepen actief. Verschillende partijen werkten actief samen om mensen de stap te laten zetten naar een vitaler leven. Bas van de Goor, via zijn Foundation initiatiefnemer van de Nationale Diabetes Challenge (NDC): “Geen enkel medicijn kan diabetes genezen, maar de eigen leefstijl en beweging kunnen aantoonbaar het medicijngebruik reduceren en de kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren.”

De Nationale Diabetes Challenge verbindt 

De NDC verbindt steeds meer partijen op lokaal niveau die samen willen werken aan de gezondheid van mensen in de regio. Professionals en vrijwilligers uit de zorg-, sport- en beweegsector zijn betrokken. In Arnhem werken Onze Huisartsen, Gemeente Arnhem, Sportbedrijf Arnhem, Menzis en de Bas van de Goor Foundation intensief samen. In bovengenoemde wijken worden de wandelaars wekelijks begeleid door professionals van fitnesscentra Physique en Formupgrade, huisartsenpraktijk Presikhaaf en diëtisten van Food2Lifestyle. Zij worden daarbij ondersteund door vrijwilligers.

Zowel deelnemers als organisatoren zijn erg enthousiast over de groepswandelingen. “Nooit gedacht dat ik nog eens 5 kilometer zou kunnen lopen! Echt fijn hoe iedereen laagdrempelig en op zijn eigen niveau mee kan doen” aldus een deelnemer. En een van de organisatoren vertelt: “Wandelen is voor veel van de deelnemers nu echt een onderdeel van de leefstijl geworden, zij zitten nu ook veel minder vaak en dat is heel goed voor hun gezondheid”

Feestelijke afsluiting 

De NDC werd dit jaar voor de 7e keer op rij georganiseerd. Na twee coronajaren was het weer mogelijk om het af te sluiten met een landelijk festival. Erben Wennemars enthousiasmeerde de deelnemers, Barbara de Loor verzorgde de warming up en de deelnemers deden zelf de wandeling; waar ze hard voor geoefend hadden. Ondanks de regen was het een geslaagde afsluitende dag. Begin volgend jaar starten de inschrijvingen voor de volgende NDC-editie. Kijk voor meer informatie op www.nationalediabeteschallenge.nl.