John Jeffries en Wilf Oldham.
John Jeffries en Wilf Oldham. Foto:

Documentaire Impact van de Slag om Arnhem in Pathé

ARNHEM - September is Airborne maand en staan we stil bij de Slag om Arnhem. Bridge to Liberation maakt documentaires over de impact van oorlog en de waarde van vrijheid. Twee van deze documentaires vormen samen één voorstelling met het verhaal over de impact op de veteranen en de impact op de burgers die moesten evacueren door de Slag om Arnhem. Allemaal kwamen ze terug in een kapotte stad. 

Arnhem for Ever is een documentaire over het leven na de Slag om Arnhem. Wat maakt dat elk jaar in september veteranen, hun familie en vele Arnhemmers bij elkaar komen om ‘een verloren slag’ te herdenken? Het leven van de hoofdpersonen, de Engelse veteranen John Jeffries (+2020) en Wilf Oldham (+2021), stond in het teken van de tien dagen die zij in 1944 in Arnhem doorbrachten. 

Terug naar huis vertelt het verhaal van Thea Bouhuijs (91). Zij was een van de vele kinderen die in 1945 na negen maanden evacuatie weer terugkeerden in een compleet verwoest Arnhem. Haar leven moest weer helemaal opnieuw opgebouwd worden. Thea gaat samen met haar nicht Anneke terug naar haar ouderlijk huis.

Groepen 7 en 8 uit het primair onderwijs kunnen deze maand (gratis) passende films bekijken bij Pathé Ede of Pathé Arnhem. In samenwerking met Rozet Arnhem is er een educatief programma ontwikkeld rondom de films en thema Airborne. De beschikbare films zijn 'Waar is Anne Frank', 'Oorlogswinter' en 'Oorlogsgeheimen'. Meer informatie, tijden en tickets, kijk op www.pathe.nl/airborne/.