SENANG met de Stille Kracht. (Foto: Stichting Aliran)
SENANG met de Stille Kracht. (Foto: Stichting Aliran) Foto: c) Stichting Aliran

Bijzondere Javaanse ceremonie en boekpresentatie

De Stille Kracht op Landgoed Mariëndaal

ARNHEM - Stichting Aliran viert zondag 4 september de presentatie van haar boek 'SENANG met de Stille Kracht'. Die presentatie is bij de Groene Bedstee op Landgoed Mariëndaal middels een picknick met een ceremonieel karakter. 

De Javaanse ceremonie en boekpresentatie op Landgoed Mariëndaal aan de Amsterdamseweg 453 in Arnhem is van 12.30 tot 15.30 uur (verzamelen om 12.00 uur op parkeerplaats aan Amsterdamseweg waarna een wandeling volgt naar de Groene Bedstee). Let op: de locatie beschikt niet over toiletvoorziening. Entree 10,00 euro, kinderen gratis. Aanmelden via website: 
www.aliran.nl/webshop/.

Stichting Aliran is een expertisecentrum voor Javaans cultureel erfgoed, gevestigd in Arnhem. Ze deelt waardevolle oeroude technieken en wijsheden voor gezondheid en welzijn vanuit een Indonesisch (Javaans) perspectief. Vier keer per jaar organiseren zij een laagdrempelige activiteit met een bijzondere inhoud: de zogenoemde 'silaturahmi', wat 'samenkomst van vrienden en gelijkgestemden' betekent. Deze bijeenkomst is bedoeld om kennis te maken met Javaanse tradities, met de stichting en met elkaar. 

"Tijdens de picknick van 4 september wordt er een ceremonie gedeeld waarin je vorm kunt geven aan een goede start van een situatie. Niet alleen kun je samen vormgeven aan de lancering van het boek 'SENANG met de Stille Kracht' maar je bent ook welkom om jouw goede intenties over te dragen op een voor jou persoonlijk belangrijke situatie." 

"Deze worden gezamenlijk ingezegend met behulp van de Stille Kracht, zodat je vanaf dat moment ook 'senang' (tevreden, blij) kunt zijn met het verloop van die voor jou belangrijke omstandigheid. Ook kinderen zijn welkom om hun wensen te delen. Neem een natuurlijk product mee (bijvoorbeeld een steen, een bloem, een kastanje, een veer) dat je voor dit ritueel gebruikt en achterlaat in de natuur", aldus de organisatie.

Stille Kracht is een term waarmee in voormalig Nederlands-Indië de ongrijpbare mystiek van de Javanen werd aangeduid. "De Stille Kracht is in feite de uitwerking van een verzameling tradities en technieken waarmee de Javaan zich ontwikkelt, om meer in balans te zijn. Het is onderdeel van een bewuste levenswijze, waarin beseft wordt wat de kracht van gedachten kan zijn." 

"Eén van de speerpunten van Stichting Aliran is het nuanceren van de beeldvorming over de Stille Kracht. We willen de Stille Kracht ontdoen van haar ongrijpbaarheid en de vrees ervoor en benadrukken daarom de positieve, creatieve, praktische en toegankelijke kwaliteiten ervan. Zodat de waardevolle eigenschappen van de Stille Helende Kracht beschikbaar blijven."