Vakbondenspreekuur voor grensgangers

ARNHEM - Voor veel mensen die in de grensregio wonen, is het dagelijkse kost: werken over de grens. Werken in Duitsland biedt mooie kansen, maar leidt vaak ook tot vragen. 

Wie in de regio Arnhem woont maar bij de oosterburen een dienstverband heeft, krijgt namelijk te maken met verschillen: een andere werkcultuur, andere wet- en regelgeving, andere sociale zekerheidsconstructies. Het GrensInfoPunt van de Euregio Rijn-Waal in Kleve helpt grensgangers bij de beantwoording van hun vragen over deze onderwerpen. 

Naast het reeds bestaande maandelijkse spreekuur is er vanaf heden iedere dinsdagochtend ook een vakbondenspreekuur. Dat eerste spreekuur is 30 augustus.

Bij het vakbondenspreekuur zijn vertegenwoordigers van vakbonden uit zowel Duitsland als Nederland aanwezig. Zij ondersteunen werknemers op sociaal, economisch en cultureel gebied en bieden informatie over arbeidsmarkt- en sociaal beleid en over gezondheid en veiligheid op de werkvloer. Iedere dinsdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur. 

Aanmelding vooraf is gewenst. Ook wordt gevraagd de vragen vooraf door te geven zodat de adviseurs zich hierop inhoudelijk kunnen voorbereiden.
Wie meer vragen heeft, bijvoorbeeld over zorgverzekeringen, pensioenen, belastingen of kinderbijslag, kan hiervoor ook bij het GrensInfoPunt van de Euregio Rijn-Waal terecht. Iedere maand komen adviseurs van bijvoorbeeld UWV, de Bundesagentur für Arbeit, Belastingdienst, Finanzamt en Bureau voor Duitse Zaken van de Sociale Verzekeringsbank bijeen bij de Euregio Rijn-Waal om grensgangers te informeren. Dit spreekuur is iedere laatste dinsdag van de maand tussen 09.00 en 12.30 uur. Ook voor dit spreekuur is aanmelding noodzakelijk. 

Aanmelden via gip@euregio.org of tel. +49(0)2821 793079. Meer info: grenzinfo.eu/erw/nl/spreekdagen