Doe mee met project 'Reuring in de Buurt'

ARNHEM - Het Oranje Fonds verlengt de aanmeldperiode voor buurtorganisaties die evenementen willen organiseren om buurtgenoten met elkaar te verbinden. Onder de noemer Reuring in de Buurt heeft het fonds een bedrag van 600.000 euro beschikbaar gesteld voor buurtorganisaties. 

"We hebben dit gedaan omdat de behoefte aan verbinding in buurten na de twee jaar van lockdowns en afstand houden erg groot is. Om meer buurten de kans te geven aanspraak te maken op dit budget is de aanmeldperiode verlengd tot 15 oktober. Aanmelden via de website oranjefonds.nl/reuring", aldus Het Oranje Fonds. Door corona is het lange tijd niet vanzelfsprekend geweest om buurtgenoten te ontmoeten. De behoefte aan evenementen en andere activiteiten die buurtbewoners én buurtorganisaties met elkaar in verbinding brengen is dan ook groot. Dit blijkt uit de aanvragen die het Oranje Fonds binnenkrijgt van buurtorganisaties.  

Belangrijke basis 

Verbinding in buurten bevorderen is iets waar het Oranje Fonds zich al sinds de oprichting in 2002 voor inzet. "Meedoen in de samenleving en het gevoel hebben dat je ertoe doet begint in je eigen buurt. Verbinding tussen mensen vormt bovendien een belangrijke basis voor de aanpak van sociale vraagstukken zoals eenzaamheid, armoede en polarisatie."
Om in aanmerking te komen voor een bijdrage is het belangrijk dat het evenement gezamenlijk georganiseerd wordt door minimaal drie organisaties of initiatieven uit de buurt. Bewoners moeten betrokken zijn bij de opzet en uitvoering. Het gaat om evenementen voor de hele buurt, waarbij ontmoeting centraal staat. Dus niet alleen een feestje, maar ook activiteiten waar buurtbewoners écht met elkaar in contact komen door bijvoorbeeld samen iets te doen.

De voorbereiding van het project moet uiterlijk 1 december 2022 starten, de werkelijke uitvoering van het evenement dient uiterlijk 1 oktober 2023 te zijn afgerond. Meer info op oranjefonds.nl/reuring.

Organisaties die een bijdrage krijgen kunnen ook kosteloos deelnemen aan twee kennisdagen met o.a. workshops over wat wel en niet werkt bij het stimuleren van buurtcontact. De eerste kennisdag vindt plaats op 7 oktober.