Bezoek het Museumpark Orientalis voor een Romeins Food Fest. (Foto: Davey Anthony)
Bezoek het Museumpark Orientalis voor een Romeins Food Fest. (Foto: Davey Anthony) Foto:

Romeins Food Fest bij Museumpark Orientalis

HEILIG LANDSTICHTING - Neem je smaakpapillen mee op reis door de tijd. Op zaterdag 3 en zondag 4 september houdt Museumpark Orientalis een Romeins Food Fest. Voor bezoekers van het Museumpark is er tussen 12.00 uur en 17.00 uur (kosteloos) van allerlei lekkers te proeven.

Romeinen hielden wel van lekker eten. De Romeinse keuken was van origine simpel, maar toen het keizerrijk zich uitbreidde richting het oosten lieten ze zich inspireren door de ingrediënten die ze daar tegenkwamen. Zo verbreedden de Romeinen hun cuisine tot een waar genot voor de fijnproever. Romeinen hielden niet van grote zware maaltijden, maar van kleine hapjes: amuses. Wat denk je bijvoorbeeld van gefrituurde flamingotongetjes?

Tijdens het Romeinse Food Fest bij Museumpark Orientalis kun je de wat meer gangbare Romeinse lekkernijen uitproberen. In de huisjes op de Romeinse straat worden de gerechtjes vers voor je gemaakt. Je kunt de koks alles vragen over de recepten en de eetgewoontes van de Romeinen. Zo waren ze bijvoorbeeld dól op kaas. En wist je dat de Romeinen eten to-go én het broodje hamburger hebben uitgevonden? Tickets online of aan de kassa. www.museumparkorientalis.nl.


Fotowedstrijd Euregio 

ARNHEM - De Euregio Rijn-Waal is ook dit jaar weer op zoek naar creatieve hobbyfotografen die mee willen doen aan de jaarlijkse fotowedstrijd. Het thema is deze keer 'Magische momenten'.

"Voor een succesvolle deelname is het belangrijk dat de foto's betrekking hebben op het thema. Dit jaar vragen wij alle hobbyfotografen om te verbeelden, waar zij aan denken bij de woorden 'Magische momenten'. Denkt u misschien aan een zonsondergang, een verstild winterlandschap of een zomers vuurwerk? Laat het ons weten en zend uw mooiste foto´s in."

Het Dagelijks Bestuur van de Euregio Rijn-Waal kiest dit jaar samen met inwoners van de Euregio Rijn-Waal de mooiste foto’s uit. De winnaars krijgen begin december bericht. De wedstrijd staat open voor alle inwoners van de Euregio Rijn-Waal. Iedere deelnemer kan maximaal drie foto’s inzenden. Deze dienen digitaal óf afgedrukt (min. formaat 13 x 18 cm) te worden ingezonden en moeten voorzien zijn van titel, plaats van opname, naam, telefoonnummer en e-mailadres van de fotograaf. De foto's kunnen tot 1 oktober 2022 digitaal naar info@euregio.org of in een gesloten enveloppe onder vermelding van 'Fotowedstrijd' ingestuurd worden naar Euregio Rijn-Waal, Postbus 220, 7040 AE ´s-Heerenberg. Voor meer informatie kijk op: 
euregio.org/fotowedstrijd2022.


Lezing over Drielse veer

ELDEN - Frans Busch verzorgt donderdag 8 september - op uitnodiging van de Historische Kring Elden - een lezing over de geschiedenis van het Drielse veer. 

De lezing in Dorpshuis 'Ons Gebouw' aan de Rijksweg West 50 in Elden begint om 20.00 uur. Entree 3,00 euro, HKE-leden gratis. Eeuwenlang was het Drielse veer een onmisbare schakel in het vervoer van personen, vee en vracht. In de familie van Busch heeft het veer een belangrijke rol gespeeld. Hij schreef er een boek over. Aan de hand van foto's, tekeningen, filmpjes en andere bronnen neemt hij u mee in het verleden. Aan bod komen onder meer de eigenaren van het veer,  de veerlieden die de pont bedienden, de rol die de pont speelde tijdens de Slag om Arnhem en het belang van het veer in de huidige tijd. Na de lezing is het boek van Busch te koop voor 23 euro.

Annemieke: “In de stille vakantieperiode vraag ik m’n schoonmoeder om samen te ontbijten.”