Karin Mooijekind in het konijnenverblijf.
Karin Mooijekind in het konijnenverblijf. Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

Drukke tijden bij Dierentehuis Arnhem en omstreken

Algemeen

ARNHEM - Eerder las u in deze krant dat het bestuur van Dierentehuis Arnhem en omstreken een brandbrief naar de gemeente Arnhem had gestuurd omdat het dierentehuis al jaren in bouwvallige staat verkeerd. “Reeds in september 2021 werden de nieuwbouwplannen gepresenteerd”, aldus het bestuur. “Maar het afgelopen jaar is de aanvraag steeds meer in de bureaucratie vastgelopen. Het langer openhouden zonder toekomst is niet meer verantwoord tegenover medewerkers en vrijwilligers en dieren.” Inmiddels heeft de gemeente Arnhem aangegeven rond de tafel te willen. En de vrijwilligers? Zij werken hard door.

Door Vincent Bos

De werkzaamheden worden acuut onderbroken voor een noodgeval. Een overleden hond is onder verdachte omstandigheden gevonden. Dat betekent volop werk voor algemeen manager Karin Mooijekind van Dierentehuis Arnhem en omstreken. Ze stuit de laatste tijd op veel bijzondere zaken.

Ze noemt het een idiote dag. Zoals Mooijekind er de laatste tijd wel meer heeft. De afgelopen maanden is een kat met een open kopje aangetroffen, een hond met een spijkerband om de nek en twee pubs in een bench bij een container.

Zeker als er sprake is van dierenmishandeling haalt ze de politie erbij. En het is al zo druk in het Dierentehuis Arnhem en omstreken dat ook nog eens kampt met een nijpend vrijwilligerstekort. Het ene bizarre toeval volgt op het andere. Soms moet ze zelf even slikken als ze het letsel van sommige dieren ziet. En ze is na zeven jaar op deze locatie echt wel wat gewend.

Een dier met een vervilte vacht duidt op mishandeling. En wat te denken van de situatie van een inwoner van Arnhem met dertig katten waar het ernstig naar urine ruikt. Het zijn zaken die qua afhandeling veel tijd vergen. Voorop staat het dierenleed, dat geen van de vrijwilligers onberoerd laat. Daarom heeft Mooijekind zoveel bewondering voor alle vrijwilligers.

“De zaken waarmee we te maken krijgen zijn divers. Ineens worden veel dieren gebracht omdat de eigenaar ervan moet worden opgenomen in ziekenhuis of zorgcentrum. Het is toeval dat er ineens veel van dergelijke kwesties zijn”, vertelt ze.

In gesprek

“Er worden wel eens dieren bij onze poort achtergelaten. We proberen de eigenaar dan ter verantwoording te roepen. We willen met de persoon in gesprek gaan. Het is net als met die hond bij de afvalcontainer. De eigenaar hoopt dat het dier gevonden wordt. Daarom is het achtergelaten op een plaats waar veel mensen komen. Maar erg blijft het.”

Er worden momenteel zo’n twintig honden opgevangen en negentig katten. Dat is inclusief de kittens die bij gastgezinnen zijn ondergebracht. “We hebben cavia’s en konijnen. En voor het eerst naaktcavia’s. Die had ik nog nooit gezien. We merken dat veel konijnen worden gedumpt. Achtergelaten in weilanden bijvoorbeeld. Daar overleven ze het niet. Dat is vermoedelijk een coronaeffect. In de noodopvang zitten zelfs voor de derde keer dit jaar vier valkparkieten. Ook nooit eerder zo vaak gehad.”

Vrijwilligers

Dierentehuis Arnhem en omstreken kampt met een gebrek aan vrijwilligers. “Door corona konden we niemand inwerken. Nu hebben we ze hard nodig. We zijn een 24 uurs organisatie, moeten dus veel vrijwilligers kunnen inzetten. Nieuwkomers krijgen een lange en intensieve opleiding. Naar een creatief idee van een vrijwilligster/chauffeur hebben we een wervingscampagne opgezet. Voor de uitvoering is een cartoonist in de arm genomen. Met zijn tekeningen heeft een andere vrijwilligster/chauffeur mooie posters en flyers ontworpen. We hopen op aanwas. Maar wel voor langere tijd. Het gaat niet om een zomerbaantje.”

Voor meer informatie: dierentehuisarnhem.nl/vacatures