Cursist Tsege krijgt certificaat van docent Inez (l) en Marjon Bussink, initiatiefnemer opleiding Eigen-Wijs (r). (foto: Hilde Wijnen)
Cursist Tsege krijgt certificaat van docent Inez (l) en Marjon Bussink, initiatiefnemer opleiding Eigen-Wijs (r). (foto: Hilde Wijnen) Foto:

Gratis training basisvaardigheden in Geitenkamp afgerond

'Jullie zijn de pareltjes van de Geitenkamp!'

ARNHEM - In de wijk Geitenkamp is de derde editie van Eigen-Wijs, een gratis opleiding basisvaardigheden voor mensen met een lange afstand tot de arbeidsmarkt, afgerond. Initiatiefnemer Marjon Bussink, bewonersondersteuner bij stichting Rijnstad, reikt certificaten uit aan de gelukkige deelnemers. "Jullie zijn de pareltjes van de Geitenkamp!"

Door Hilde Wijnen

Marjon Bussink is een verbinder pur sang. Ruim 42 jaar werkt ze bij welzijnsorganisatie Rijnstad. De laatste jaren is Geitenkamp haar vaste stek. Daar houdt ze zich vooral bezig met het activeren van bewoners. Bij het Activeringsteam bijvoorbeeld. De groep, die bestaat uit werkloze buurtbewoners, organiseert activiteiten in en voor de wijk. Door zelf initiatieven te ontwikkelen, ontdekken teamleden hun kwaliteiten en doen ervaring op in werksituaties. Vervolgens stromen ze door naar vrijwilligerswerk of een betaalde baan. Goed geregeld, zou je zeggen, en vaak klopt dat. Toch valt er volgens Marjon geregeld iemand buiten de boot: "Ik merkte dat het weleens lastig is mensen te plaatsen omdat ze soms bepaalde basisvaardigheden missen. En of het nou om taal gaat of om kennis op sociaal vlak, in Arnhem was nergens een plek waar ze die vaardigheden alsnog konden leren." 

Schijf van vijf

Ze kaartte het probleem aan bij Team Leefomgeving en mocht ermee aan de slag. "Ik ging kijken in het land: wat is er eigenlijk op dit gebied? Zo kwam ik de schijf van vijf tegen. Niet van voedsel, maar van basisvaardigheden. Daar moest ik wat mee!" Voldoende geletterd zijn, omgaan met geld, zorgen voor lichaam en geest, werken met computers, weten wat je rechten en plichten zijn in de samenleving en hoe je met anderen samenleeft en communiceert: in vier maanden tijd komen al deze vaardigheden in de cursus Eigen-Wijs aan bod. 

Gastdocenten

Onder leiding van Inez, docent van RijnIJssel, komen de cursisten twee dagdelen per week in kleine groepen samen. Bovendien krijgen ze les van diverse gastdocenten. "De training over zelfinzicht en zelfwaardering van Pro Persona heeft in het hele traject doorgewerkt. Aan alles merkte je dat," vertelt Marjon. "Ook laten we zien wat er nog meer mogelijk is, want er is best veel: activerend werk, Het Leerwerkloket, Scalabor." 

Maatwerk

"Tot nu toe is geen enkele training hetzelfde. We willen maatwerk leveren," aldus Marjon. "Fantastisch dat ik dit plan heb mogen uitwerken van Team Leefomgeving. Ik heb zoveel ideeën dat ik er een jaar mee kan vullen! Soms word ik weleens gek van mezelf, maar het is zo leuk als alles in elkaar valt. Een van de mooiste dingen vind ik het om mensen die denken voor een dubbeltje geboren te zijn te laten zien dat je ook een kwartje kan worden. Want ieder mens telt, alles kan groeien en iedereen heeft een talent."

Na de zomer staat de volgende training op de planning. Twee per jaar is de bedoeling. Maar voor het zover is, vieren de geslaagde cursisten feest. Ze zijn trots op zichzelf. "En ook een beetje verdrietig," aldus deelnemer Yeldez. "Het is het einde van iets leuks."