(foto: Ellen Koelewijn Fotografie)
(foto: Ellen Koelewijn Fotografie) Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

Fotoclub Meinerswijk exposeert tot september in Molenplaats Sonsbeek

‘Je eigen fantasie loslaten op kettingfoto’s’

ARNHEM - De foto-estafette. Je moet er maar opkomen. De eerste deelnemer maakt een willekeurige foto. Daar geeft nummer twee een eigen draai aan. Nummer drie ziet alleen de foto die nummer twee gemaakt heeft en weet niet waar nummer een mee begonnen is. Het is een project van Fotoclub Meinerswijk.

Door Vincent Bos

“Het is echt lachen met zo’n kettingfoto. Je komt de meest uiteenlopende foto’s tegen. Soms zoomt de een in op een detail waardoor het oorspronkelijke voorwerp onherkenbaar wordt, dan weer plaatst een ander dat detail in een groter geheel. Je mag er als fotograaf je eigen fantasie op loslaten. Dat is het leuke ervan. De laatste foto eindigt altijd heel anders dan waarmee de eerste begonnen is”, zegt Resie Robbers van Fotoclub Meinerswijk die sinds 2014 bestaat.

Het is een kleine vereniging van amateurfotografen. Die komen elke tweede dinsdag van de maand bij elkaar. Dan worden foto’s besproken en komen technische aspecten aan bod.

Zelf fotografeert Resie Robbers sinds 2006. Fotograferen had altijd al haar interesse en daarom volgde ze verschillende cursussen om zich in de techniek te verdiepen. Ze is breed georiënteerd. Ze heeft voor begraafplaats Moscowa foto’s gemaakt, gewerkt voor de gemeente Arnhem, paarden in Meinerswijk voor de lens gekregen. “Het gaat van architectuur tot straatfoto’s of heel macro als ik bijvoorbeeld het oog van een vlieg fotografeer.”

Ze is begonnen met het geven van workshops op de zaterdagochtend. Met soep en broodjes erbij. “Totdat iemand het idee opperde om een fotoclub te beginnen. Dat hebben we gedaan. Met een maximum aantal leden van vijftien. Dat is een overzichtelijke groep als we dagjes uitgaan. Dat kunnen uiteenlopende excursies zijn. De ene keer maken we een paddenstoelentocht en de andere keer gaan we naar een molen in Duitsland. Of we maken urban foto’s. Denk dan aan foto’s van verlaten fabrieken. Al zijn die vaak verboden terrein.”
Fotoclub Meinerswijk is dus een kleine vereniging. Die houdt er ook geen wachtlijst op na. “Dat heeft geen zin want niemand gaat weg”, verklaart Resie Robbers. Haar man Theo is ook lid. In de groep heeft iedereen zijn of haar eigen deskundigheid. Ze werken met maandopdrachten. “Om de beurt bedenken we een onderwerp waar de groep mee aan de slag gaat. Allerlei thema’s kunnen dan voorbijkomen.”
Fotoclub Meinerswijk verzorgt momenteel een expositie in bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek. Die tentoonstelling heeft ‘Flora en fauna in Meinerswijk' als thema. De expositie duurt nog tot 1 september. Er is vrij entree. "Theo is er pas nog geweest omdat een gesneuvelde lijst te vervangen. We werken met vaste wissellijsten om eenheid uit te stralen.” Er ligt een schrift bij de foto's waarin bezoekers van de expositie opmerkingen kunnen noteren. "Soms krijgen we de vraag of de foto's te koop zijn. Maar ja, wat vraag je ervoor?”