Patiënt de heer Wouters krijgt eten geserveerd door service-assistent Monique Lemm van Rijnstate. (Foto: Rijnstate)
Patiënt de heer Wouters krijgt eten geserveerd door service-assistent Monique Lemm van Rijnstate. (Foto: Rijnstate) Foto:

Voedzame, verse, smakelijke en eigentijdse gerechten

Rijnstate lanceert 'Smakelijk en Gezond voor jou!'

ARNHEM - Het thema preventie staat in Rijnstate hoog op de agenda. Het aanbod van goede en gezonde(re) voeding maakt hier een belangrijk onderdeel van uit. Om patiënten, bezoekers én medewerkers te stimuleren gezondere en bewustere keuzes te laten maken als het om eten en drinken gaat, lanceert Rijnstate daarom 'Smakelijk en Gezond voor jou'. 

Roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik veroorzaken veel gezondheidsverlies en leiden tot een hoge ziektelast. Door in te zetten op preventie, kan de gezondheid van veel Nederlanders verbeteren, aldus Rijnstate. En dat is nodig, gezien de stijgende zorgvraag, vergrijzing, het toenemend tekort aan zorgpersoneel en de stijgende zorguitgaven. Omdat voeding een grote rol speelt in het kader van preventie, heeft Rijnstate als een van de 11 Voorhoedeziekenhuizen versneld ingezet op een gezond voedingsaanbod. 

Voorbeeldrol

Leonie Aarts, Hoofd Eten en Drinken: “Op een plek waar alles in het teken staat van gezondheid moet het eigenlijk vanzelfsprekend zijn dat er goede en gezonde voeding is. Dat betekent dat Rijnstate een voorbeeldrol in de maatschappij vervult op het gebied van gezond eten." 

"Die rol nemen wij serieus. Daarom streven we ernaar om een zo gezond mogelijk voedingsaanbod te hebben voor zowel patiënten, bezoekers als medewerkers. Ook hierin loopt Rijnstate dus voorop.” 
Aanleiding om ‘Smakelijk en Gezond voor jou’ te lanceren, is het inzicht dat gezond(er) eten en drinken het welbevinden van de mens bevordert en een belangrijke, positieve bijdrage aan een sneller herstel van patiënten levert.

Jolanda Volman, beleidsadviseur voeding: “Een gezonder voedingsaanbod stimuleert ons ook om zelf gezonde(re) keuzes te maken als het gaat om eten en drinken. Hiermee wordt gezonde voeding onderdeel van de behandeling en leefstijl van patiënten." 

"We doen dit door het aanbieden van voedzame, verse, smakelijke en eigentijdse gerechten van hoge kwaliteit met daarbij een optimale smaak- en geurbeleving.” 

Petra Steenhof, diëtist in Rijnstate: “Voor ons betekent ‘Smakelijk en Gezond voor jou’ dat we het voedingsaanbod in Rijnstate verbeteren voor patiënten, bezoekers en medewerkers. We kijken voornamelijk naar minder suiker, minder zout en minder vet, maar ook naar meer groente, fruit en vezelrijke producten, naast de speciale diëten en voedingsbehoeften natuurlijk. Een beter en gezonder voedingsaanbod dus, maar ook lekker!” 

Diëtist Merel Ambrosius: "We zetten steeds weer nieuwe stappen in het aanpassen van het voedingsaanbod. Denk hierbij aan een verse rauwkost salade bij de warme maaltijd of kwark in plaats van vla bij het warme eten. De ontwikkeling van nieuwe warme maaltijden loopt nog. Ook zijn we bezig om een goed aanbod aan tussendoortjes voor alle klinische patiënten te hebben, denk hierbij aan gezonde tussendoortjes met voldoende eiwitten. Op de nieuwe afdeling oncologie zijn we hiermee aan het ‘testen'." 

Naast patiënten en bezoekers gaan ook medewerkers een gezond en gevarieerd aanbod in het personeelsrestaurant zien.

www.rijnstate.nl