De aanwezigen, waaronder burgemeester Marcouch, krijgen uitleg.
De aanwezigen, waaronder burgemeester Marcouch, krijgen uitleg. Foto: Hilde Wijnen

‘Museum Arnhem is wakker gekust’

Algemeen

ARNHEM - Na ruim vier jaar verbouwen was het vrijdag 13 mei zover: Museum Arnhem opende eindelijk haar deuren. Museumdirecteur Saskia Bak klinkt opgetogen: “Het museum is wakker gekust.” 

Door Hilde Wijnen

Midden in de opgefriste Beeldentuin, op de trap naar de nieuwe vleugel - waar ijsblauwe tegeltjes fonkelen in de ochtendzon - heet museumdirecteur Saskia Bak de genodigden welkom. Politici, zakelijke partners, bouwers, architecten, museumvrienden, kinderdirecteur Eden van Nieuwenhoven en haar klas en Carlson, de gevolmachtigde minister van Curaçao, hebben zojuist ademloos staan kijken naar Earth, een voorstelling van Introdans, waarmee de feestelijke dag is afgetrapt. 

Belang van kunst

Na Saskia Bak is burgemeester Marcouch aan de beurt om de aanwezigen toe te spreken. “Het museum openen, dat doe je maar één keer per honderd jaar. We nemen er de tijd voor”, begint hij. In geuren en kleuren onderstreept hij vervolgens het belang van kunst. “De waarde van kunst is dat zij ons groter maakt”, zegt hij. “De schatten in dit gebouw willen niet alleen bekeken maar gezien worden. Kijken om te zien, te voelen en na te denken, dát is kunst.” 

Koepelgebouw

Kijken, dat willen de aanwezigen inderdaad. Gelukkig duurt het niet lang meer. Onder leiding van drie dansers gaan ze in een lange stoet het museum binnen. Daar is het in ere herstelde koepelgebouw het eerste wat opvalt. Waar voorheen schilderijen werden getoond, is nu een museumcafé en -winkel te vinden. De hoge ramen bieden uitzicht op de, vrij toegankelijke, Beeldentuin. Vanuit deze ruimte duiken de bezoekers de zalen in waarover kleurige kunst als confetti is uitgestrooid. Museum Arnhem heeft zich niet ingehouden, zo veel is er te zien, te horen en zelfs te ruiken in de drie tentoonstellingen waar het nieuwe tijdperk mee van start gaat. 

Kijkfeestje

De museumdirecteur geeft ondertussen de burgemeester een rondleiding. Wie wil, haakt aan. Aandacht is er uiteraard voor de tentoongestelde kunst - de mannen van aannemersbedrijf Rots Bouw krijgen blosjes op de wangen van de videokunst van Shana Moulton en Van Links Naar Rechts, een politiek getinte tentoonstelling over polarisatie, roept onmiddellijk vragen op bij de aanwezige poltici. “Het is een complexe tentoonstelling,” knikt Bak, “maar ook gewoon een kijkfeestje.”

Tenminste Houdbaar Tot gaat over klimaatverandering, een thema waar je als kunstenaar én als museum niet meer omheen kunt, volgens Elmar Noteboom, achtereenvolgens medewerker in het museumcafé, rondleider en momenteel Lid van de Raad van Toezicht. “Alleen maar iets moois maken, dat kan niet meer. Museum Arnhem doet dat heel goed.” Open, tot slot, is een educatieve, interactieve tentoonstelling.

Huzarenstukje

Niet alleen de kunst oogst waardering, ook is er veel oog voor de kersverse vleugel, de spectaculaire nieuwe uitkijkpunten en de duurzame manier waarop het gebouw toekomstbestendig is gemaakt. Branco Schot, een van de ingenieurs die heeft meegewerkt aan de totstandkoming van het vernieuwde museum: “Het is natuurlijk ook een huzarenstukje om die aanbouw uit te schuiven over die eeuwenoude stuwwal.” 

Museum Arnhem is, kortom, niet alleen een feestje voor de zintuigen, maar ook een architectonisch hoogstandje. 

www.museumarnhem.nl