Lisa van de Pol: "Energie besparen is vaak een kwestie van een denkomslag maken." (Foto: Hilde Wijnen)
Lisa van de Pol: "Energie besparen is vaak een kwestie van een denkomslag maken." (Foto: Hilde Wijnen) Foto:

'Ik ga niet vertellen dat je korter moet douchen'

Arnhemmers kunnen gratis aankloppen bij een energiecoach

ARNHEM - De energieprijzen rijzen de pan uit. Zo'n tienduizend Arnhemse huishoudens hebben moeite met het betalen van de energierekening. De overheid adviseert daarom de thermostaat op 19 graden te zetten om kosten te besparen. Voor meer tips kunnen Arnhemmers gratis aankloppen bij een energiecoach, zoals Lisa van de Pol of Rob Groen.

Door Hilde Wijnen

"Het is heftig nu, vooral gas is verschrikkelijk duur. Voor sommige huishoudens zijn de kosten verdubbeld of zelfs meer dan dat. Erg pijnlijk." De Klarendalse Lisa van de Pol werkt vrijwillig als energiecoach voor de Energiebank. 

Bezoekjes

Hoe gaat dat in zijn werk? "Mensen melden zich aan via de Energiebank of Arnhem Aan", vertelt ze. "Dan maken we een afspraak voor een oriënterend gesprek. Ik neem een kijkje in huis - wat voor apparaten zijn er en hoe hoog staat de verwarming - en ik neem de energierekening onder de loep. Een traject bestaat uit twee tot vijf bezoekjes. Er zit nogal wat uitzoekwerk aan vast. Soms kan het even duren voor je weet waar het energielek zit. Bovendien zijn de verschillen tussen energieleveranciers groot."

Tochtstrips

Een energiecoach geeft niet alleen tips en adviezen, maar beschikt ook over een heel arsenaal aan energiebesparende spullen om aan huishoudens uit te delen. Ledlampen, radiatorfolie en tochtstrips bijvoorbeeld. "Hoewel het wel ontzettend helpt, ga ik mensen niet vertellen dat ze korter of minder moeten douchen", zegt Lisa. "Douchen kan juist zo'n verademing zijn! Maar een waterbesparende douchekop raad ik dan wel aan. Dat scheelt ook enorm."

Zelf heeft Lisa zonnepanelen op het dak van haar huis en een warmtepomp op zolder. Een fikse investering, maar eentje waar ze erg blij mee is. Toch valt er altijd meer te besparen, leert ze door haar werk als coach. 

"Waar ik het meest van schrok is hoeveel energie mijn wasmachine en droger gebruiken. En ook hoe groot de verschillen in verbruik tussen het ene en het andere wasprogramma zijn. Ik ben kritischer geworden. Ook op mijn pubers. Kleren na één keer dragen in de wasmand gooien, nee dat doen we niet meer."

CV-ketel

Rob Groen is coördinator bij de Energiebank. Heeft het met de lente en zomer in aantocht eigenlijk nog steeds zin om een energiecoach in huis te halen? "Als de temperatuur stijgt, daalt het bewustzijn voor energiebesparing, dat is waar. Maar ook in de zomer valt er genoeg te doen. Airco's, zwembaden, de diepvries ontdooien, op elektriciteit kun je best besparen", stelt Rob. "Ook belangrijk is de CV-ketel. Zet 'm op 60! De fabrieksinstellingen van zo'n ding staan vaak op 75 graden, maar dat is helemaal niet nodig. In de zomer kan hij misschien zelfs wel op 50. Ga op zoek naar de grens."

Verder nog tips? Lisa: "Ja hoor, genoeg! Oude apparaten slurpen energie, daar is winst te behalen. Doe de deuren dicht, zodat de warmte binnen blijft en zet je bank niet precies voor de verwarming. Vaak is het een kwestie van een denkomslag maken."

www.energiebankregioarnhem.nl

Afbeelding