Subsidie voor Arnhemse cultuursector

ARNHEM - De gemeente Arnhem heeft 13 aanvragen toegekend in het kader van de tijdelijke subsidieregeling Transitie Cultuur Arnhem 2.0. Het gaat om een bedrag van 361.435 euro. In totaal waren er 20 aanvragen ingediend. De aanvragen die zijn afgewezen sloten minder aan bij de doelstelling van de regeling of kregen een negatieve beoordeling. 

Directe aanleiding voor de regeling is de coronacrisis, die grote gevolgen heeft voor iedereen die werkt in de culturele en creatieve sector. De regeling is bedoeld om de sector te helpen flexibeler en weerbaarder te worden en zo sterker te staan in een situatie waarin de inkomsten teruglopen of zelfs wegvallen. 
Wethouder Cathelijne Bouwkamp: “Fijn dat we met deze subsidie vernieuwende initiatieven van de cultuursector kunnen ondersteunen. De gevolgen van de coronacrisis worden nog steeds gevoeld. En ik ben blij te zien dat het veel makers en instellingen is gelukt om zich verder te ontwikkelen en dat zij experimenten aangaan om op nieuwe manieren publiek te bereiken. Arnhem is een cultuurstad en dit zorgt ervoor dat we met elkaar de cultuursector een nieuwe boost geven, voor makers en publiek!"

Zo krijgt Muziektheater Rood Mos uit Arnhem met Bureau Wijland uit Nijmegen een bijdrage voor een gezamenlijke productie die in 2023 zal plaatsvinden. Zij maken deze voorstelling met een cultureel divers samengestelde groep schrijvers en kunstenaars, die soms elkaars taal niet spreken. De aanvragers hopen zo een methodiek te ontwikkelen voor inclusieve maakprocessen die ook anderen kunnen gebruiken. 

Andere voorbeelden van subsidieontvangers zijn onder meer Stichting Sneeuwvonk (producent van projecten van Arnhems kunstenaarscollectief DeJonge&DeWitte); Blond & Cynisch (collectief van drie makers die afstudeerden aan de Arnhemse Toneelschool ArtEZ); Stichting Reframing HERStory Art Foundation en Ontwerp Platform Arnhem krijgt samen met Fashion + Design Festival een subsidie om verder te professionaliseren.