Ab van Haren. (Foto: Ellen Koelewijn Fotografie)
Ab van Haren. (Foto: Ellen Koelewijn Fotografie) Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

‘We willen stigma rond daklozen wegnemen’

Ab van Haren gebruikt zijn ervaring om doelgroep te helpen

ARNHEM - Hij heeft wel eens buiten gebivakkeerd of bij een vriend geslapen bij gebrek aan een dak boven zijn hoofd. Ab van Haren weet dus wat daklozen meemaken. Hij heeft het goede pad weer gevonden. Hij heeft zelfs een baan bij De Remise in Arnhem. Zo kan hij als ervaringsdeskundige daklozen helpen.

Door Vincent Bos

Ab van Haren (57) is betrokken bij het project Straatzaken in de Wijk. De open dag van De Remise (zaterdag 9 april) grijpt hij aan om misverstanden rondom daklozen weg te nemen. Want er bestaan in zijn ogen teveel onterechte vooroordelen over deze groep.

“We willen in gesprek met wijkbewoners om het stigma rond daklozen te doorbreken. Je hoort mensen vaak zeggen dat daklozen zo slecht gekleed zijn, dat ze stinken, dat ze verslaafd zijn. Of dat ze dronken over straat lopen. Er is een verkeerd beeld ontstaan. We willen de buurtbewoners daarom een kijkje geven in deze opvangvoorziening, onderdeel van IrisZorg”, zegt hij.

Zelf weet Ab als geen ander wat het betekent om geen onderdak te hebben. Door een echtscheiding raakte hij in een depressie. Hij heeft gedronken en drugs gebruikt. Het geld op een verkeerde manier uitgegeven, zoals hij het zelf noemt. Maar hij heeft de uitweg uit het doolhof gevonden. Een weg waarvoor hij zelf gekozen heeft. Een spiegel die hij anderen voorhoudt als bemoediging om de misère achter je te laten.

Achtergronden

“Er komen bij De Remise mensen die door hun scheiding op straat zijn gekomen. Of in de schuldsanering zijn beland. Maar ook mensen die door corona hun werk hebben verloren of onderneming zijn kwijtgeraakt. Er komen nu mensen die antikraak hebben gewoond, maar hun onderkomen hebben moeten verlaten om plaats te maken voor vluchtelingen uit Oekraïne. Het zijn dus niet alleen verslaafden die hier worden opgevangen.”

Ab is als vrijwilliger bij IrisZorg begonnen. In de periode dat hij gebruik maakte van de crisisopvang zat hij in de cliëntenraad. Omdat begeleiding van de cliënten om professionaliteit vraagt, heeft hij zich laten scholen. En door die hbo-opleiding heeft hij voor het eerst sinds tien jaar een betaalde baan. Hij werkt deels bij De Remise en een aantal uren bij het daklozenloket.

Druk in hoofd

De cliënten zijn van alle leeftijden. Er zijn meer mannen dan vrouwen. “Ik weet wat ze ervaren. Ik weet hoe je cliënten rustig kunt krijgen als ze het te druk in hun hoofd hebben.”

“Mensen die dakloos worden geven vaak aan dat ze niet naar De Remise willen. Dat betekent dat ze er een verkeerd beeld van hebben. We helpen iedereen. De Remise is een tijdelijke voorziening. De bedoeling is dat we de mensen begeleiden zodat ze kunnen doorstromen naar begeleid wonen of zelfstandig wonen.” Zo wijst De Remise de cliënten naar een nieuwe weg in hun leven.