Praatje op het bankje.
Praatje op het bankje.

Themadag ‘Keep it Real’ met influencers en workshops

Algemeen

ARNHEM - Wie zoals burgemeester Ahmed Marcouch een bezoek brengt aan Leerpark Arnhem, ziet een kapsalon, wasplaats, autogarage en andere intrigerende werkplekken waar leerlingen hun veelgevraagde beroep leren uitoefenen. Marcouch komt voor de themadag ‘Keep it Real’, georganiseerd door het schoolteam Veilig In en Om de School (VIOS): hoe maak je jouw dromen tot realiteit? 

Jonge succesvolle influencers die zelf ook voor de grote keuze stonden, doen dat voor: naar je hart luisteren, goede vrienden zoeken, wegblijven van de foute circuits. “Ik wil automonteur worden”, vertrouwt in de gymzaal een jongen de burgemeester toe, als Marcouch naast hem op het bankje vooraan komt zitten. 

‘Keep it Real’

De jongen is één van de honderd vmbo-scholieren uit de eerste klassen die naar het podium kijken voor de aftrap van ‘Keep it Real’ met influencers die zelf bereikt hebben wat zij graag willen worden: dansers, modemakers, voetballers en tekstschrijvers op beats; veel beter dan zenuwslopend, onzeker en eerloos gerommel met fout geld. 

“Automonteur - goed plan”, antwoordt Marcouch op het bankje, “daar kun je veel geld mee verdienen.” De jongen naast hem recht zijn rug, kijkt de burgemeester aan en zegt: “Vast wel, maar daar gaat het mij niet om – ik hou van auto’s.”

Dromen

Zo ligt dat, liefde voor je werk is de bron van alles. Marcouch stapt verkwikt het podium op, want precies zo zit hij daar zelf ook in. “Volg je dromen met ‘Keep it Real”, bepleit hij dan ook. Dromen worden wel degelijk werkelijkheid, elke dag een beetje meer, met jongens en meisjes die volhouden en hun best blijven doen, soms twee stappen achteruit en dan terugkomen met drie stappen vooruit. 

Paralympisch kampioene rolstoelhandbal Bo Kramer is zelf ook zover gekomen dankzij haar droom, zal Marcouch een paar dagen later op Papendal waarderend tot zich nemen, in gezelschap van de nieuwe gemeenteraadsleden.

Influencers

Gelukkig hoeven leerlingen alle leergeld niet door schade en schande met eigen ervaringen zelf te betalen, er valt juist ook heel veel te leren door anderen als voorbeeld te nemen en goed te kijken hoe die te werk gaan. 

Zoals Wenner Regales en Shaquelise Bacuna, influencers ‘van’ Tik-Tok. Of oefenen met voetballegende Orry Promes, groot geworden op straat, knikten de klassenmentoren langs de kant van de gymzaal voor de klimrekken. 

‘Wacht niet op wonderen’

En met de burgemeester zelf, die al tien jaar was toen hij voor het eerst naar school mocht. “Dromen werken als een motor”, zegt Marcouch daarover, “maar wacht niet op wonderen; wonderen bestaan niet; dromen worden pas waar als je hard te werken en dat volhoudt.” Met bloed, zweet en tranen, zegt Marcouch erbij. “Maar ik ga niet zingen, hoor”, zegt de burgemeester voor hij naar de Pieter Brueghelschool gaat voor een gastles over geld. 

Team VIOS per school

De straatcoaches uit de wijk en de jongerenwerkers van Presikhaaf UN blijven de hele dag present op school. Dat is namelijk één van sleutels van het schoolteam VIOS, die deze dag vol workshoplessen organiseert: docenten, mentoren, straatcoaches en jongerenwerkers uit de wijk in één team rond de jongeren, allen met dezelfde pedagogische principes voor een nieuwe generatie die hier opgroeit. Dat is hard nodig. 

Doorpraten

Eerder bleek bij een ‘Keep it Real’ dag op de Hugo de Grootschool ook al dat leerlingen naast ‘doen’ heel graag doorpraten met de influencers over hun situatie, juist met deze rolmodellen die vroeger zelf ook geminacht, gepest, vergeten of gediscrimineerd werden en toch hun weg gevonden hebben. 

Zoals Naomi Rosheuvel, vroeger gepest, nu present met haar modemerk NOMI. En tekenaar Kenny Brenet, die dertien was toen hij voor het eerst in de gevangenis kwam en nu kracht put uit zijn geloof. 

Of Bijlmerlegende F.I. die in de media nog steeds gezien wordt als de baas van de bende Green Gang, maar intussen wel degelijk directeur geworden is van platenmaatschappij Capital 77 Records. 

Zij kwamen uit het hele land naar Leerpark voor deze VIOS-dag over veiligheid. De mentoren, docenten, straatcoaches en jongerenwerkers zijn erbij, dus de leerlingen weten - zij kijken en luisteren mee: wordt vervolgd!

Meer informatie

Meer weten over de mogelijkheden voor VIOS op school in de pedagogische wijk? Mail de gemeente Arnhem, Mette.van.duijn@arnhem.nl

 Burgemeester Marcouch op weg naar het podium. Leerlingen vmbo (1e en 2e jaars) kijken toe.
Leerlingen en straatcoaches in gesprek.