Afbeelding
Foto: gemeente Arnhem

Fontein Blauwe Golven spuit weer even

Algemeen

ARNHEM - Voorbijgangers en omwonenden van de Blauwe Golven konden hun ogen niet geloven. Het was in 2016 dat de fontein voor de laatste keer in volle glorie spoot. Maar dinsdag 29 maart spoot de fontein op de Blauwe Golven deels weer. En na zonsondergang werd de fontein ook nog eens aangelicht. Het was slechts voor een paar uur, want het opknappen van de fontein moet nog beginnen. Het ging om een proef van de gemeente.

De proef werd gehouden van 19.00 tot 22.00 uur en komt voort uit de bouwteamovereenkomst die in november is ondertekend. Samen met Rots Maatwerk heeft de gemeente bij de fontein verschillende spuitkoppen en verlichting getest. Deze testen worden beoordeeld door het adviesteam Blauwe Golven, bestaande uit in- en externe deskundigen. Dit team adviseert de gemeente over de materiaal keuze en de verlichting van de fontein. Duurzaamheid speelt daarbij een belangrijke rol.

Spuitkoppen

Spuitkoppen zijn te vergelijken met een douchekop. Zo’n kop bepaalt de hoeveelheid water, hoe hard de straal is en hoeveel energie én water er kan worden bespaard. Door veel wind ontstaat verneveling waardoor er veel water en energie verloren gaat. Dinsdag is er gekeken naar welke spuitknop het meest duurzaam is. Ook is er gekeken of het mogelijk is om met dunnere waterstralen, maar die wel groot lijken, energie kan worden bespaard.

Verlichting

Bovendien is er getest met het aanlichten en verlichten van het water. Bijvoorbeeld een proef met meerdere kleuren LED-verlichting (LED’s) en het aanlichten van de fontein. Door de kleuren LED’s kan de fontein in de toekomst bij verschillende thema’s in meerdere kleuren worden aangelicht. Denk bijvoorbeeld aan het oranje aanlichten van de fontein tijdens Koningsdag. Met behulp van lensen kan er beter gericht worden op de waterstralen en minder op de omgeving. Hierdoor wordt er energie bespaard. Het gebruik van LED’s is milieu vriendelijker.

Vanaf het tweede kwartaal van 2022 volgt de uitvoering. Het is de bedoeling dat de fontein in de loop van 2022/ 2023 weer gaat spuiten.

Over de Blauwe Golven 

De Blauwe Golven en omgeving worden de komende 2 jaar opgeknapt. Naast de aanpak van het kunstwerk en de parkeerplaatsen wordt er ook gewerkt aan de Oude Kraan als promenade en het Roermondsplein als groene singel. En er komt een Urban Sports plek. Meer informatie staat op www.arnhem.nl/blauwegolven.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding