Subsidie voor cultuursector

Algemeen Kort nieuws

ARNHEM - De gemeente Arnhem heeft 13 aanvragen toegekend in het kader van de tijdelijke subsidieregeling Transitie Cultuur Arnhem 2.0. Directe aanleiding voor de regeling is de coronacrisis, die grote gevolgen heeft voor iedereen die werkt in de culturele en creatieve sector. De regeling is bedoeld om de sector te helpen flexibeler en weerbaarder te worden en zo sterker te staan in een situatie waarin de inkomsten teruglopen of zelfs wegvallen. 

Wethouder Cathelijne Bouwkamp: “Fijn dat we met deze subsidie vernieuwende initiatieven van de cultuursector kunnen ondersteunen. De gevolgen van de coronacrisis worden nog steeds gevoeld. En ik ben blij te zien dat het veel makers en instellingen is gelukt om zich verder te ontwikkelen en dat zij experimenten aangaan om op nieuwe manieren publiek te bereiken. Arnhem is een cultuurstad en dit zorgt ervoor dat we met elkaar de cultuursector een nieuwe boost geven, voor de makers en voor publiek!”

Er is 361.435 euro toegekend aan 13 initiatieven. In totaal waren er 20 aanvragen ingediend. De aanvragen die zijn afgewezen sloten minder aan bij de doelstelling van de regeling of kregen een negatieve beoordeling. 

Zo krijgt Muziektheater Rood Mos uit Arnhem met Bureau Wijland uit Nijmegen een bijdrage voor een gezamenlijke productie (werktitel ‘Coconelli & Co’) die in 2023 zal plaatsvinden. Zij maken deze voorstelling met een cultureel divers samengestelde groep schrijvers en kunstenaars, die soms elkaars taal niet spreken. De aanvragers hopen zo een methodiek te ontwikkelen voor inclusieve maakprocessen die ook anderen kunnen gebruiken. 

Stichting Sneeuwvonk, producent van projecten van het Arnhemse kunstenaarscollectief DeJonge&DeWitte, krijgt een bijdrage voor het project ‘Wondersporen’. Met deze digitale werkplaats en platform onderzoekt DeJong&DeWitte de toepassingsmogelijkheden van het digitale medium binnen theater.

Blond & Cynisch, een collectief van drie makers die in 2021 afstudeerden aan de Arnhemse Toneelschool (ArtEZ), heeft een bijdrage gekregen voor een voorstelling, getiteld ‘Sturmpje’. Deze voorstelling wordt gespeeld in een horecalocatie op festival Hoogte80 en is experimenteel van karakter. De horecabezoekers weten vooraf niet wat er gaat gebeuren en kunnen de voorstelling zelf beïnvloeden. 

Stichting Reframing HERStory Art Foundation krijgt subsidie voor een project dat de bewustwording van en educatie over het koloniale en slavernijverleden in Gelderland wil bevorderen. Ze doet dit samen met educatieve kunstzinnige opleidingen. 

Ontwerp Platform Arnhem (OPA) krijgt samen met Fashion + Design Festival Arnhem (FDFA) een subsidie om verder te professionaliseren. Zij willen samenwerken op het vlak van bestuur, programma, organisatorisch vlak en het effectief gebruiken van materialen en middelen. 

Ook muziektheater De Plaats krijgt samen met Kompagnie Kistemaker en Schakel025 een bijdrage. Zij delen op dit moment al een locatie en willen met de subsidie hun ruimte beter geschikt maken om daar zelf te werken en om een plek te geven aan andere makers. Ze willen zo een broedplaats laten ontstaan waar ook uitwisseling plaatsvindt.