Concert in de Waalse Kerk: klarinet en gedichten

Algemeen Kort nieuws

ARNHEM - Coöperatie Het Colofon UA verzorgt zondag 10 april een concert in de Waalse Kerk aan Gasthuisstraat 1 in Arnhem. 

Peter Koetsveld brengt zijn bewerking voor vier klarinetten van de compositie voor strijkkwartet van Joseph Haydn Die Sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze ten gehore. Deze uitvoering wordt afgewisseld met gedichten van Toon Tellegen uit de cyclus Een man en een engel, voorgedragen door Walter Jansen.

De bijeenkomst begint om 15.00 uur. Entree 15,00 euro (Gelrepas/CJP 7,50 euro). 

Die Sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze 

Haydn (1732-1809) schreef het oorspronkelijke orkestwerk in opdracht van de bisschop van Cádiz in Spanje voor de ‘Tres Horas’, de drie uur durende herdenking van Christus’ lijden en sterven beginnend om 12 uur ’s middags op de Goede Vrijdag. Oorspronkelijk werden de kruiswoorden door de priester met korte uitleg uitgesproken, gevolgd door stilte en de instrumentale vertolking van één van de zeven kruiswoorden, curieus uitmondend in de vertolking van de aardbeving als genoemd in het Mattheus evangelie.

Compositie en setting werden meteen zeer populair, zodat één jaar na het uitkomen van de orkestversie in 1786 reeds de strijkkwartet versie ontstond van de hand van de componist zelf. Het is deze strijkkwartet versie die Peter Koetsveld heeft gearrangeerd voor klarinetkwartet in 2011 en nu ten gehore wordt gebracht in de Waalse Kerk.

Een man en een Engel

Toon Tellegen (1941) is bij een groot publiek bekend om zijn dierenverhalen met de mier, de eekhoorn en tal van andere dieren. Minder bekend is dat hij ook veel gedichten heeft geschreven en vroeger huisarts was in Amsterdam. Zowel in zijn gedichten als in zijn verhalen spelen menselijke emoties een grote rol maar nergens wordt het sentimenteel. Eerder is de toon filosofisch.

De gedichtencyclus Een man en een engel is bij weinigen bekend. De engelen bij Toon Tellegen zijn hogere wezens die zich hebben losgezongen van hun oorsprong en zich louter bevinden in een persoonlijke metafysische werkelijkheid. De cyclus gaat dan ook meer over de man dan over de engel en vertoont thematisch ogenschijnlijk weinig verwantschap met Die Sieben letzte Worte. Het is de worsteling van de op zichzelf teruggeworpen mens die hier te horen zal zijn naast de diepgelovige stem die klinkt in de muziek van Haydn, vertolkt door de vierstemmige Peter Koetsveld. De gelovige en de niet-gelovige voeren een gesprek over leven en dood.

Peter Koetsveld

Peter Koetsveld (1961) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en vond zijn eerste baan bij Het Cape Town Symphony Orchestra in Zuid-Afrika, alwaar hij ook verscheidene solo recitals opnam voor de nationale radio SABC. Terug in Nederland speelde Peter als vaste remplaçant in het toenmalige Gelders Orkest. In 2002 richtte hij het Kurios Klarinetkwartet op met wie drie Cd opnames zijn gemaakt; de derde Cd is te verkrijgen bij Het Colofon in Arnhem. In 2017 nam hij zijn solo Cd ‘Roots!’ op, met muziek van Bach, Bon en Curtis.

Na zijn succesvolle solo CD ‘Roots’ heeft de Veenendaalse klarinettist Peter Koetsveld vanaf 2011 ‘Die Sieben Letzten Worte’ van Joseph Haydn voor klarinetkwartet gearrangeerd en opgenomen in de barre begindagen van de coronalockdown in 2020. Koetsveld heeft alle stemmen zelf ingespeeld (op Bes-, A- en basklarinet).

Tijdens het concert zal Peter de eerste stem live spelen op een Bes-klarinet. De 2e, 3e en 4e stem, respectievelijk Bes-, A- en basklarinet, zijn op toonband gezet.

Walter Jansen

Walter Jansen (1960) zal bij de meeste bezoekers van de concertserie vooral bekend zijn van de boekhandel in de Emmastraat in Velp en Het Colofon in de Arnhemse Bakkerstraat. In 2014 werd hij gekozen tot Boekhandelaar van het jaar. Naast zijn professie als boekhandelaar, interviewer en organisator van culturele evenementen treedt Walter af en toe zelf op als verhalenverteller, afgelopen jaar i.s.m. het ZOOM-Festival met Carnaval des Animaux en samen met Alexej Pevzner en Arthur Ornée verzorgde hij een Hongaars programma. Walter is groot liefhebber van verhalen en van poëzie.