Afbeelding
Foto:

Vrijwilligerswerk met vluchtelingen

ARNHEM - Vrijwilligerscentrale Arnhem staat stil bij vrijwilligerswerk/hulp aan Oekraïense vluchtelingen in Arnhem.

Gastheren en gastvrouwen

Arnhem wil ruimhartig bijdragen aan de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Daarvoor worden twee cruiseschepen ingezet die sinds donderdag 10 maart beschikbaar en gereed zijn voor de opvang. Verdeeld over de twee schepen kan aan 300 tot 340 vluchtelingen onderdak worden geboden. Om deze mensen een warm welkom te bieden, hun vragen te beantwoorden en te zorgen voor een goed sociaal klimaat worden er gastheren en gastvrouwen gezocht. Er zijn dagelijks shifts van 4 uur waar je op in kunt schrijven. Het Rode Kruis heeft een goede infrastructuur waarmee de grote aantallen aanmeldingen van vrijwilligers geregeld kan worden, daarom loopt dit traject via https://ready2help.rodekruis.nl/. Om je aan te melden moet je eenmalig een aantal stappen doorlopen, daarna is het een kwestie van inloggen, sms code invoeren en aanmelden voor de shift die je wil doen. Je kunt als je op Arnhem zoekt zien welke shifts er open staan. Het worden diensten van 4 uur. Je kunt je aanmelden voor een shift en ontvangt dan een bevestiging vanuit Ready2help. Help jij mee de mensen een warm welkom te geven?

Tolken gezocht

Er is een groot tekort aan tolken die Oekraïens en Nederlands spreken. Gemeente Arnhem is naarstig op zoek naar mensen die kunnen helpen. Kunt u zelf tolken of kent u iemand in uw omgeving die zich zou willen inzetten als tolk? Meld dat dan via oekraine@arnhem.nl. Ook als u een tolk nodig heeft kunt u mailen naar dit mailadres.

Ondersteuner gastgezinnen 

Via het Leger des Heils worden er ondersteuners voor gastgezinnen gezocht. In deze rol ondersteun je gastgezinnen die Oekraïense vluchtelingen opvangen. Dit doe je samen met een andere vrijwilliger. Je bent vraagbaak voor allerlei praktische zaken waar gastgezinnen tegenaan lopen en waar zij hulp bij kunnen gebruiken (administratieve zaken, dagelijks leven, de situatie in Oekraïne, enzovoort…). Je wordt ondersteund door een vrijwilligerscoördinator van het Leger des Heils en je werkt samen met Takecarebnb, het Rode Kruis en/of Vluchtelingenwerk die ook ondersteuning bieden aan de vluchtelingen. Je hebt vooral contact met de gastgezinnen via telefoon, mail of app en je bezoekt hen een keer. Je hebt een rol als ondersteuner, niet als hulpverlener. 
Aanmelden kan via de website
https://www.legerdesheils.nl/