Bert Roete, Jolanda van Looij en Willem Hofstede trappen het NK Tegelwippen 2022 af.
Bert Roete, Jolanda van Looij en Willem Hofstede trappen het NK Tegelwippen 2022 af. Foto:

Iedereen kan letterlijk steentje bijdragen

Arnhemse aftrap NK Tegelwippen 2022

ARNHEM - Op 21 maart trapt een bonte verzameling enthousiaste vrijwilligers behalve de lente ook het NK Tegelwippen 2022 af. Op het parkeerterrein tussen de Van Muijlwijkstraat en het spoor maken zij de weg vrij voor meer groen en een heuse binnentuin. "100.000 tegels eruit, dat is ons doel dit jaar", aldus Bert Roete, projectleider bij Arnhem Klimaatbestendig.

Door Hilde Wijnen 

Het Buurtgroenbedrijf, Arnhem Klimaatbestendig en Stichting Kruispunt slaan de handen ineen en organiseren op de valreep de eerste tegelwipactie van het jaar. Tussen de auto's en achter de flats van Spoorhoek wapperen de vlaggetjes, lonkt zelfgebakken taart in de vorm van een stoeptegel en staat de lentezon te stralen aan een strakblauwe hemel. 

Voor het tweede jaar op rij daagt Arnhem buurstad Nijmegen uit om zoveel mogelijk stenen te vervangen door groen. Vorig jaar won Arnhem het NK Tegelwippen, er werden 40.321 tegels gewipt. "Nijmegen lag een hele tijd op kop en net toen ze daar dachten op hun lauweren te kunnen rusten, hebben we ze toch nog ingemaakt, haha", grapt Willem Hofstede, campagneleider Arnhem Klimaatbestendig.

Die overwinning smaakt naar meer. Meer tegels, maar ook meer tijd. Duurde de wedstrijd vorig jaar tot 1 oktober, nu ligt de deadline op 1 november. "Dat is op ons verzoek gebeurd", legt Bert Roete uit. "Oktober is het vergeten plantseizoen. Het is eigenlijk zonde om die maand niet mee te nemen in de wedstrijd, want dat is dus een heel geschikte tijd om te planten."

Jolanda van Looij van het Buurtgroenbedrijf is initiatiefnemer van de tegelwipactie in Spoorhoek. Het parkeerterrein wordt op verzoek van omwonenden opgefleurd om overlast tegen te gaan. "Vandaag halen we de tegels eruit, morgen komen de stratenmakers om de randjes en de bandjes strak te leggen en dan kunnen we gaan planten", vertelt ze. "Hier komen vooral heesters. Er zijn veel bomen en er is klein spul, maar er is juist behoefte aan een overgang tussen die twee. Voor de vogels bijvoorbeeld om te nestelen in de struiken." 
Onderdeel van het plan op het parkeerterrein is ook een binnentuin. Pieter van der Toorn, pastor bij Stichting Kruispunt, huiskamer voor dak- en thuislozenopvang, steekt de handen flink uit de mouwen vandaag.

"We hebben afgelopen jaar bij ons in de straat al een beetje geoefend door wat fietsnietjes weg te halen en daar bloemen te planten en nu lijkt het ons leuk om een echte tuin te beginnen. De mensen die bij Kruispunt komen, hebben vaak moeite met werken. Lekker met de handen in de aarde wroeten is dan juist goed."
www.arnhemklimaatbestendig.nl/nktegelwippen/





NOS op bezoek

Het eerste tegelwipevenement van het jaar is niet onopgemerkt gebleven. Behalve een flinke hoeveelheid onstuitbare vrijwilligers is ook de NOS op de actie afgekomen. De cameraploeg krijgt nog net de kans het staartje van het begin van het NK Tegelwippen vast te leggen, zo fanatiek en vliegensvlug wordt er gewipt op deze allereerste dag van het voorjaar. Arnhem heeft er zin in.