Directeur Saskia Bak en wethouder Cathelijne Bouwkamp onthullen het nieuwe kunstwerk.
Directeur Saskia Bak en wethouder Cathelijne Bouwkamp onthullen het nieuwe kunstwerk. Foto: Rinus Baak

Cadeau van gemeente Arnhem voor 100-jarig Museum Arnhem

Algemeen

ARNHEM - Vanwege het 100-jarig bestaan heeft Museum Arnhem van de gemeente Arnhem een bijdrage gekregen dat is besteed aan het vervaardigen van het kunstwerk ‘Asis Rafiki’ van de Nederlandse kunstenaar Monika Dahlberg. Het 3,5 meter hoge beeld wordt straks de blikvanger van de beeldentuin. 

Directeur Saskia Bak en wethouder van Cultuur Cathelijne Bouwkamp presenteerden vorige week het beeld. Op vrijdag 13 mei gaat het museum en de bijbehorende beeldentuin open voor publiek.

Het indrukwekkende werk van de Nederlandse kunstenaar en beeldmaker Monika Dahlberg (geboren in Kenia) staat straks aan de ingang van de beeldentuin. Dahlberg is binnen diverse kunstuitingen actief; ze fotografeert (onder andere selfies, waarvoor zij zelf liever het woord ‘otofoto’ gebruikt), maakt collages en ontwerpt beelden. Haar werk is expressief, direct en biedt een kritische blik, die voor kijkers ook ongemakkelijk en confronterend kan zijn.

‘Gatekeepers’

Het beeld Asis Rafiki (Swahili voor Zonnevriend) dat Dahlberg heeft gemaakt voor Museum Arnhem borduurt voort op haar serie ‘Gatekeepers’. Dat zijn op Afrikaanse houten beelden geïnspireerde kunstwerken. Het beeld is uitgevoerd in gegoten en geverfd aluminium. als symbool voor status en macht. 

De Gatekeepers zijn een zoektocht naar het combineren van de als ‘geheimzinnig’ geachte Afrikaanse beeldcultuur met een ‘westers’ stereotype, met een dikke knipoog naar populaire beeldcultuur en de toerisme industrie. Zo is de animatie- en stripfiguur Mickey Mouse, schepsel van Walt Disney, in veel van Dahlbergs werk te herkennen als een kinky type met een antropomorfe muizenkop. Zijn gezicht tekent ze in drie zwarte cirkels. Mickey is een van de meest herkenbare symbolen ter wereld en betekent voor Dahlberg een verbintenis tussen heden en verleden. De kunstenaar voegt iets menselijks toe en creëert zo een toegankelijke beeldtaal die tegelijkertijd vervreemd aandoet.

Verbouwing 

Museum Arnhem onderging vanaf 2017 een grondige transformatie. De renovatie en uitbreiding waren nodig om het museum goed te faciliteren voor de toekomst. De tentoonstellingsoppervlakte is met een unieke vleugel naar ontwerp van Benthem Crouwel Architects uitgebreid met 550 vierkante meter. Deze riante nieuwbouw levert het museum vier extra tentoonstellingszalen en twee publieksruimtes op. De nieuwe vleugel steekt maar liefst vijftien meter uit over de stuwwal. 

Wanneer Museum Arnhem op 13 mei opent, krijgt de stad er direct een volledig vernieuwde en vrij toegankelijke tuin bij. In deze zogenaamde ‘tuinzaal’ toont het museum de hoogwaardige collectie beelden, waaronder geliefde kunstwerken als Warrior van Henry Moore, 12,5% Proof van Marc Quinn en Borstentros van Maria Roosen.

www.museumarnhem.nl

Afbeelding
Monika Dahlberg bij het plaatsen van haar beeld 'Asis Rafiki'.