Samen de handen uit de mouwen steken bij de Buurtfabriek. (Foto: Ellen Koelewijn)
Samen de handen uit de mouwen steken bij de Buurtfabriek. (Foto: Ellen Koelewijn) Foto:

‘Als we flink doorwerken zijn we drie uur bezig’

De Buurtfabriek in Alteveer-Cranevelt doet mee aan NLDoet

ARNHEM - Een driegangenmenu met groenten en kruiden uit de eigen moestuin voor zes euro. Een maaltijd die is bereid door vrijwilligers. Hoe mooi kan het zijn. De bewoners van Alteveer-Cranevelt boffen maar met zo’n voorziening in de wijk. Ze kunnen voor allerlei activiteiten bij De Buurtfabriek terecht. 

Door Vincent Bos 

De Buurtfabriek doet deze zaterdag (12 maart) mee aan de grote vrijwilligersmanifestatie NLDoet. Een landelijk evenement waarbij doorgaans ook leden van de koninklijke familie de handen uit de mouwen steken. Al is het niet te verwachten dat de koning of een prinses zich in Arnhem bij De Buurtfabriek laten zien. 

Veel klusjes

"Hoewel er wel genoeg klussen zijn om op te pakken", zegt vrijwilliger Lianne Konings. "De ramen moeten eens gezeemd worden, er liggen nog takken in de tuin na de stormen van enkele weken geleden, bladeren op het dak, de stoelen hebben een opfrisbeurt nodig en naast het reguliere onderhoud is het tijd voor een grote schoonmaak. Een uur of drie zijn we wel bezig als we flink doorwerken”, vermoedt ze. 

De Buurtfabriek is een stichting voor en door bewoners uit de wijk Alteveer-Cranevelt in Arnhem-Noord. Een groene wijk gelegen tussen verschillende parken. Een buurt met gemêleerde woningbouw. Alteveer wordt een typisch jaren 30-deel genoemd. ’t Cranevelt is gebouwd in de jaren zestig. Er wonen ongeveer 3500 mensen. Eenpersoonshuishoudens hebben met 41 procent de overhand.

In De Buurtfabriek is ontmoeting een belangrijk aspect. Er is ruimte voor tal van activiteiten, initiatieven en ideeën. Verbinding maken, daar gaat het om. Het project is een samenwerking tussen de wijkbewoners, Duurzaam Craneveer, Stichting De Wijkraad Alteveer/Cranevelt, Recreatieve Vereniging Craneveer, de provincie Gelderland en de gemeente Arnhem. Het gebouw is te vinden aan de Peter van Anrooylaan 1. 

Voor een van de activiteiten komen vrijwilligers bijeen in de moestuin. Je vindt er een breed assortiment bloemen en planten, kruiden en fruitbomen. Er worden overigens nog helpers gezocht. Daarnaast kun je elke vrijdagmiddag meedoen aan het Klimaatcafé. Iedereen die vragen heeft over duurzaamheid en het klimaat kan er terecht. 

Buurt aan Tafel

Buurt aan Tafel is een ander geslaagd onderdeel. “Eén keer in de maand wordt er door vrijwilligers op woensdagavond gekookt voor mensen uit de wijk. Daar wordt veel gebruik van gemaakt”, weet Lianne Konings. “Dat geldt ook voor Buurtfabriek Repareert waarbij mensen komen om spullen te laten herstellen. Er zijn heel veel activiteiten.” 

Iedereen kan er zo binnenlopen als het gebouw geopend is. Je komt er vooral ouderen en kinderen tegen. De Buurtfabriek is 2,5 jaar geleden gestart maar heeft het lastig gekregen door corona. Daardoor was de ruimte vaak gesloten. De loop zit er zeker in, maar het mag wel wat drukker zijn, meent Konings. 

"De Buurtfabriek voorziet in een behoefte. De grootste wens is dat nog meer mensen ons weten te vinden.” Maar eerst dus NLDoet op zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur.