Sterren kijken met Stichting Sterrenwacht Presikheaven.
Sterren kijken met Stichting Sterrenwacht Presikheaven. Foto:

Sterren kijken

ARNHEM - Wie zélf eens sterren wil bekijken kan op vrijdag 11 en zaterdag 12 maart terecht op het dakterras van Multifunctioneel Centrum Presikhaven aan de Laan van Presikhaaf 7 in Arnhem. Leden van Sterrenwacht Presikheaven doen mee aan de Landelijke Sterrenkijkdagen. Door de telescopen van de vrijwilligers kun je onder meer de vele inslagkraters en gebergten op de maan bekijken. Ook bij bewolking is een bezoek de moeite waard: dan zijn binnen interessante films en presentaties te zien. En wie vragen heeft over het universum kan bij de vrijwilligers van Presikheaven terecht. Aanvang 19.30 uur, geschikt voor kinderen vanaf tien jaar. De toegang is gratis.

Handiger worden met DigiD

ARNHEM - Wil je aangifte doen bij de Belastingdienst, een verhuizing doorgeven bij de gemeente, inloggen bij de ziektekostenverzekering of huurtoeslag aanvragen? Allemaal zaken die je steeds meer via internet regelt en met een DigiD. Dit kan lastig zijn, vooral als je niet zo handig bent met internet. Rozet Bibliotheek helpt je daarbij. Een voorwaarde is wel dat mensen goed met de computer moeten kunnen omgaan om deel te nemen aan deze cursus én u dient thuis te beschikken over een computer met internet en een werkend e-mailadres.

In vier weken leer je waarvoor je een DigiD kunt gebruiken. De bijeenkomsten zijn op 21 en 28 maart en 4 en 11 april in Rozet Bibliotheek Presikhaaf tussen 10.00 en 12.00 uur. Deelname is gratis, aanmelden kan via activiteiten.rozet.nl/3118/cursus-digid-digisterker of mail voor meer informatie met maria.dehaan@rozet.nl.

Ingezonden: Schaamte

In 1983 ben ik verhuisd van het toen nog nietige Huissen naar de wijk Sonsbeekkwarier in de grote stad Arnhem. Ik voel me er prima thuis en ben er trots op te zeggen waar ik woon wanneer iemand me daar naar vraagt. Afgelopen weekend echter schaamde me ik voor het eerst in bijna 40 jaar een Arnhemmer te zijn. Ik gruwel, net als iedereen denk ik, al twee weken aan de afschuwelijke beelden uit Oekraïne. Goddank mogen wij hier vrij leven en sinds kort weer voetbalwedstrijden van onze favoriete club bezoeken. 

Zo ook de wedstrijd Vitesse - Sparta. Vitesse speelt niet best en komt achter met 1 - 0. Dan meent een 'supporter' dat hij even verhaal moet halen bij de keeper van Sparta. Daar aangekomen ziet hij tot zijn schrik dat deze toch steviger is gebouwd dan gedacht en druipt als een bange wezel met de staart tussen de benen af. Dan heeft een ander geen zin meer in zijn biertje en gooit deze tegen het hoofd van de keeper van Sparta. Genoeg, nee hoor, we gooien nog een vuurwerkbom. Cameraman gewond afgevoerd, beelden gaan de wereld over. Snapt u mijn schaamte om Arnhemmer te zijn? Voor dit supporters heb ik een goed advies. Meld je aan bij de ambassade van Oekraïne. Zij verzorgen je reis daar naartoe. Je kunt dan naar hartenlust de vijand aanvliegen en gooien met molotovcocktails, voor bier doen ze het daar niet. Wat let je daar naar toe te gaan? Voetballen doen ze daar niet, maar daar kwamen jullie toch al niet voor. Grijp die kans!!!

G. Dolphijn

Montere 
Weemoed

ARNHEM - Na het succes van Montere Weemoed deel 1 besluiten auteur Thomas Verbogt en zangeres Beatrice van der Poel hun samenwerking voort te zetten en een vervolg te maken. Op zaterdag 19 maart is de voorstelling Montere Weemoed deel II te zien in het Posttheater Arnhem. Aanvang 20.30 uur. Kaartverkoop via www.posttheater.nl. Nieuwe verhalen en nieuwe muziek over tintelend verlangen, hunkerende heimwee en alledaagse waanzin. Verhalen met een zachte glans van melancholie. Over donker en bitter gemoed, gebracht met een grote glimlach.