Alex van Hooff, directeur van Burgers’ Zoo Arnhem (links) en Marjo Hoedemaker.
Alex van Hooff, directeur van Burgers’ Zoo Arnhem (links) en Marjo Hoedemaker. Foto:

Gillende chimps begroeten 'jongen met dat petje'

Directeur Burgers' Zoo ontvangt boek van Marjo Hoedemaker

ARNHEM - Bij Marjo Hoedemaker loopt de liefde voor dieren als een rode draad door zijn leven. Hij werkte vele jaren in Dierenpark Amersfoort als hoofd-dierenverzorger. Onlangs verscheen van zijn hand het boek 'Van Beestenboel tot Hokjesgeest'. Zijn liefde voor dieren ontstond in Dierentuin Arnhem, tegenwoordig bekend als Burgers’ Zoo. Onlangs overhandigde hij daarom zijn boek aan Alex van Hooff, directeur van Burgers’ Zoo Arnhem. 

Als klein jongetje bracht hij met zijn vader die een bakkerij had oud brood naar de Arnhemse dierentuin, als voer voor de dieren. Toen Marjo een verzorger in een overall met twee olifanten zag lopen, wist hij dat hij zijn leven in een dierentuin wilde doorbrengen.

“Het begon voor mij met een fietstas vol brood. Met dat brood van de bakkerij had ik me hier als het ware een beetje naar binnen gekletst. We hadden al een abonnement, dus ik kwam wel vaker dieren kijken, maar het was voor mij niet genoeg. Ik wilde het liefst iedere dag hier zijn en ook iedere dag dichterbij. Dus door mijn fietstassen vol te stoppen met brood en onderweg bij de groenteboer ook nog wat wortelen en bloemkoolblad op te halen, werd ik een soort leverancier."

"Het was een kilometertje de berg op behoorlijk doortrappen met al dat eten, maar ik deed het graag. En ik leerde ondertussen van de verzorgers ook over de voeding voor de dieren. Dat de chimpansees bijvoorbeeld geen spinazie en peer mochten hebben. Dat geeft namelijk diarree. Die chimps hadden al snel door dat 'die jongen met dat petje' altijd eten bij zich had, dus die zaten vaak al te gillen op hun schommel als ik eraan kwam."

"Ik denk dat mijn enthousiasme en liefde voor de dieren na een tijd­je ook bij de familie Van Hooff begon op te vallen. Ze mochten dat enthou­siaste mannetje wel, geloof ik. Gaandeweg zag ik dat er altijd wel iets te doen was en voordat ik het wist, was ik niet alleen bezoeker maar ook vrijwilliger en vakantiewerker. Niet dat mijn vader daar heel blij mee was, trouwens. Hij kon mijn hulp ook gebruiken in de bakkerij. Het was dus af en toe een dubbele baan, best pittig."

"Voor mij was dat werken bij Burgers' Dierenpark helemaal super. Ik was twaalf of dertien en ik werd van klusje naar klusje gestuurd, machtig! Directeur Alex van Hooff is een fantastische kerel. Ik heb vooral veel met zijn vader te maken gehad, een prachtige inspirator. Antoon van Hooff maakte van Burgers' een internationale trendsetter. Zo werden leefgebieden en natuurgetrouwe imitatie in de verblijven steeds belangrijker. Het dierenpark opende in 1968 ook het eerste Europese Safaripark. Nou, dat was een revolutie: bezoekers die met hun eigen auto door Afrikaanse natuurgebieden konden rijden!" 

"En ik kan me de ope­ning van de eerste chimpanseekolonie in een dierentuin nog her­inneren. Voor het eerst werden meerdere chimpansees samengehouden in één bosrijk buitenverblijf. De hele wereld keek met Antoon en zijn broer Jan mee, want deskundigen hadden de nodige ruzies en geweld voorspeld, maar het werd een voorbeeld voor andere par­ken in de wereld." 
"Alex van Hooff zegt altijd: ‘Wij zijn natuurbeschermers, maar we worden zelden zo gezien.' Hij heeft gelijk en ook daarom vond ik het tijd voor dit boek.”


Afbeelding