Michiel Blans, internist-intensivist in het Rijnstate Ziekenhuis. (Foto: Rijnstate)
Michiel Blans, internist-intensivist in het Rijnstate Ziekenhuis. (Foto: Rijnstate) Foto:

Onderzoek naar gebruik echografie in ziekenhuizen

ARNHEM - Michiel Blans is sinds 2007 als internist-intensivist werkzaam in het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem. Hij is onlangs gepromoveerd. Hij onderzocht hoe point-of-care echografie (POCUS) het best kan worden geïmplementeerd op de intensive care, hoe arts-assistenten het best getraind kunnen worden in POCUS en een aantal klinische toepassingen van POCUS.

Het gebruik van echografie in de kliniek is bezig aan een opmars, onder andere gefaciliteerd doordat echomachines inmiddels zo klein zijn geworden dat ze in je jaszak passen en aangesloten kunnen worden aan een mobiele telefoon. Ook zijn verschillende universiteiten begonnen met het introduceren van echografie in de bachelor fase van de geneeskunde opleiding. Dit proefschrift past in deze ontwikkeling omdat er praktische handreikingen worden gegeven op het gebied van inhoud van POCUS, implementatie, training en welke klinische toepassingen van POCUS in de zorg voor acuut zieke patiënten mogelijk zijn. Met behulp van echografie kan bij acuut zieke patiënten sneller en beter een diagnose gesteld worden én kan ook vaker de juiste behandeling worden gestart. Meer weten? Het proefschrift is op te vragen bij pers@rijnstate.nl


Ook kan echografie goed worden gebruikt om bepaalde handelingen veiliger te maken. In dit proefschrift wordt, na bestudering van de internationale richtlijnen, een praktisch voorstel gedaan voor wat POCUS precies inhoudt, hoe POCUS op een IC afdeling kan worden geïmplementeerd en hoe POCUS het best kan worden getraind. Daarnaast belichten we een aantal klinische toepassingen van POCUS. De belangrijkste conclusies van dit proefschrift zijn dat POCUS belangrijk is bij de behandeling van acuut zieke patiënten en dat het goed zou zijn als iedere acute dokter in POCUS wordt getraind. POCUS gaat zeker in de nabije toekomst een steeds belangrijkere rol krijgen in de zorg voor acuut zieke patiënten.

Afbeelding