Gemeente koopt steeds meer lokaal in

Algemeen Kort nieuws

ARNHEM - Een jaar na de invoering van het gemeentelijk lokaal inkoop beleid, maakt de gemeente Arnhem samen met Ondernemers Kontakt Arnhem (OKA) de balans op. “Meer bedrijven uit de regio moeten de kans krijgen diensten en producten als potloden, meubilair en zonnepanelen aan de gemeente te leveren. Jaarlijks gaat het om een inkoopbedrag van 150 miljoen euro”, aldus de gemeente .

De gemeente heeft samen met ondernemers uit Arnhem, vertegenwoordigd in de OKA, nagedacht over het ondersteunen van lokale ondernemers. Dat kon beter volgens hen. Daarom is er een leveranciers portaal aangemaakt waar lokale ondernemers zich kunnen aanmelden voor hun producten en diensten. Op het moment dat er een inkoop aanvraag komt uit de gemeente krijgen de leveranciers die ingeschreven staan een uitnodiging om te komen aanbieden.

Een jaar geleden was het percentage nog 10%, nu zit Arnhem op 20% en met de omliggende gemeenten zoals Renkum, Rheden, de Overbetuwe en Lingewaard, boven 32% groei. Wethouder Jan van Dellen: “Het lokaal inkopen is bijna verdubbeld! Daar ben ik ontzettend blij mee. Een jaar geleden zei ik al dat we er naar streefden dat zeker eenderde van producten en diensten geleverd zouden moeten worden door bedrijven uit de regio. Dat dit na een jaar al behaald is, is natuurlijk ontzettend goed. En dit percentage kan nog verder omhoog. Door het portaal bereiken we meer ondernemers en weten we elkaar te vinden. Hoe top is het als Arnhemmers al hun inkopen in de regio kunnen doen. Dus leveranciers, schrijf je vooral in!’’

Lokaal inkopen is ontzettend belangrijk voor ondernemers, bevestigt ook Anke Pollman van Pollman Servies: ‘’Wij zijn al lang gevestigd in Arnhem en de lijntjes zijn kort met de gemeente. We hebben er gezamenlijk voor gezorgd dat meer lokale ondernemers omzet kunnen maken bij de gemeente Arnhem. Ondernemers krijgen door het inkoopplatform een betere zichtbaarheid en daarmee meer omzetkansen bij de gemeente. Een mooie win-win situatie dus!”