Anneke Cools graaft een gat voor de toekomstige vijver in de nieuwe bloemenpluktuin. (Foto: Mirjam den Hartog)
Anneke Cools graaft een gat voor de toekomstige vijver in de nieuwe bloemenpluktuin. (Foto: Mirjam den Hartog) Foto:

Vrijwilligers: 'Van bloemen wordt iedereen blij'

Stadslandbouw Mooieweg krijgt bloemenpluktuin

ARNHEM - Na een lange winter snakt iedereen er naar: lente, zon, buiten! Bij Stadslandbouw Mooieweg zijn ze het wachten beu en is alvast een begin gemaakt met een fris, fonkelnieuw project voor het voorjaar: een bloemenpluktuin. 

Door Hilde Wijnen

Vrijwilligers Anneke Cools, Letty Groenen en Mirjam den Hartog hebben er zin in: een fleurige tuin waar iedereen tegen een sympathiek bedrag een bosje onbespoten bloemen kan plukken. Dat is het idee. In hun hoofden is het al zomer en wuiven de zonnebloemen de bezoekers tegemoet, maar voor het zover is, moet er nog het een en ander gebeuren. Om de tafel in de keet van Stadslandbouw Mooieweg vertellen de drie enthousiastelingen wat de plannen zijn.

Krachten bundelen

"De wens voor een pluktuin is er al heel lang", begint Letty, "maar Stadslandbouw Mooieweg is natuurlijk in de eerste plaats opgezet om de Voedselbank van verse groente en fruit te voorzien, niet om bloemen te kweken. Anneke en ik vrolijkten dus tot voor kort alleen de boomspiegels met onze bloemetjes op. Er was geen andere ruimte beschikbaar." 

Ook vrijwilliger Mirjam den Hartog hield zich al langer bezig met bloemen. Ze kweekte ze zelf op, verzamelde zaden en legde op het terrein een bloemenstrook aan. 

Toen er deze winter op Stadslandbouw Mooieweg een lapje grond vrijkwam, bundelden de drie hun krachten en maakten samen een voorstel om een pluktuin te beginnen. Met succes. Ze mochten hun plan uitvoeren. 

Biodiversiteit

"Er loopt bij Stadslandbouw Mooieweg een biodiversiteitsproject. Daar hebben we subsidie voor gekregen. Het idee voor een bloementuin past daar natuurlijk heel goed bij", aldus Letty. "Het mes snijdt aan twee kanten", vindt ook Anneke. "Bloemen trekken insecten aan en die zijn weer goed voor het land." 

Het is niet de enige reden dat de pluktuin van de grond komt. "Er is ook veel vraag naar van buitenaf", vertelt Mirjam. "Bloemen geven fleur. Ze zijn niet alleen belangrijk voor de biodiversiteit, maar ook voor ons eigen welzijn en welbevinden." Anneke: "Van bloemen wordt iedereen blij."

Mirjam, Anneke en Letty zijn de kartrekkers van de pluktuin, maar de bloemengroep bestaat uit acht vrijwilligers die hard aan het werk zijn om de aarde klaar te maken voor gebruik. Een deel is inmiddels onkruidvrij en kan beplant worden, er zijn twee pergola's gebouwd om de tuin van schaduw te voorzien, iemand heeft een vijver gedoneerd en er zijn paadjes aangelegd waar de bezoekers straks gemakkelijk tussen de bloemen door kunnen lopen. 

"In het begin zal de tuin vooral een etalage van eenjarigen zijn", zegt Anneke. "Groeien kost tijd." Maar dan heb je ook wat, volgens Mirjam. "Ik zie het al helemaal voor me", droomt ze. "Zo'n weelderige, landelijke Engelse tuin." Letty lacht. "Misschien moeten we voorlopig wat realistischer zijn." Anneke: "Wensen mag je hebben, hè!"
Op 21 mei trapt Stadslandbouw Mooieweg het seizoen af met een open dag. Bloemen plukken kan op de zelfoogstdagen die twee keer per maand georganiseerd worden.