Afbeelding
Foto:

Portret oud-burgemeester Matser krijgt plek in publieksruimte

Oud-burgemeester Chris Matser bouwde Arnhem na de Tweede Wereldoorlog op tot de stad die we vandaag de dag kennen. Een bronzen portret en kleimodel van Matser krijgen een plek in Stadhuishal en Rozet.

In opdracht van de familie Heijting maakte kunstenaar Johan van Zweden een bronzen portret van de oud-burgemeester van Arnhem. Het portret en bijbehorende kleimodel werden in 2018 door de dochter van de opdrachtgever geschonken aan de gemeente Arnhem. Beide kunstwerken zijn sinds deze week door publiek te bekijken in de Stadhuishal en bibliotheek Rozet Centrum.

Tot afgelopen donderdag stonden de bustes in het Duivelshuis, waar ze bewonderd werden tijdens rondleidingen of door het bezoek van burgemeester Ahmed Marcouch. De bustes krijgen nu een permanente plek voor het grote publiek. Het bronzen portret komt te staan in de hal van het Stadhuis, het kleimodel in Rozet. Bij de kunstwerken komt een tekstbordje te hangen dat meer tekst en uitleg geeft over oud-burgemeester Matser (burgemeester van Arnhem van 1945 tot 1969), het Stadhuis en de kunstenaar.

Burgemeester Ahmed Marcouch: "Onder de vleugels van Matser gaven Arnhemmers na de verwoestende Slag om Arnhem met veel liefde onze stad weer vorm. Johan van Zweden boetseerde met dezelfde hoeveelheid liefde deze prachtige portretten. Ze verdienen het om gezien te worden. Dat kan nu, want dankzij de familie Heijting krijgen de portretten een permanente plek in Arnhem.”
Museum Arnhem heeft de bustes in de collectie opgenomen en zorgt voor het beheer van de kunstwerken. Het kleimodel in Rozet krijgt voorlopig een plek binnen de tentoonstelling 'Wij zijn de stad'. In dit thema zet Rozet de bewoners van de stad Arnhem in het licht. Tentoonstelling en kleibuste zijn t/m eind maart te bekijken in Rozet.

 




Van Zweden en Matser

Kunstenaar Johan van Zweden was een Arnhemse kunstenaar. Hij kwam in de jaren ’20 terecht in Arnhem, waar een opleiding tot beeldhouwer volgde op de voorloper van ArtEZ. Later gaf hij daar ook les. Burgemeester Chris Matser werd geboren in Klarendal en was van 1945 tot 1969 burgemeester van Arnhem. Hij zette zich na de Tweede Wereldoorlog in voor de wederopbouw van de stad. 

Matser greep de wederopbouw aan om de stad op te bouwen volgens de moderne inzichten van stedenbouw en Arnhem zo voor te bereiden op de toekomst. De wederopbouw na de verwoestende Tweede Wereldoorlog is een verhaal dat deel uitmaakt van onze collectieve geschiedenis. Het is mooi dat, mede dankzij deze kunstwerken van Johan van Zweden, Arnhemmers zich in hun geschiedenis verdiepen en ons gezamenlijke verhaal eigen maken. 



Afbeelding