Vlnr. Maren Wassenaar, Hellen Mouws,  Antoinette Claassen, Bart Lichtenberg en Anne-Marijn Tielen. (Foto: Ellen Koelewijn)
Vlnr. Maren Wassenaar, Hellen Mouws, Antoinette Claassen, Bart Lichtenberg en Anne-Marijn Tielen. (Foto: Ellen Koelewijn) Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

‘Er zijn veel mensen die iets voor elkaar willen doen’

Team Leefomgeving Presikhaaf werkt aan tal van projecten

ARNHEM - Presikhaaf wil de voorleeswijk van Arnhem worden. Dat klinkt ambitieus. En dat is het natuurlijk ook. Partijen werken samen om dat doel te bereiken. Team leefomgeving brengt en houdt samen met bewoners, professionals en wijkpartijen de opgaves voor de wijk in beeld. De bereidheid om elkaar te helpen is groot, constateert wijkmanager Hellen Mouws van Team Leefomgeving Presikhaaf.

Door Vincent Bos

Die organisatie heeft tal van projecten voor jong en oud in Presikhaaf uitgewerkt. Denk aan speelplaatsen voor kinderen, talentontwikkeling bij tieners, ouderen die samen zingen of biljarten en samen koken. Kortom, er is veel te doen. Genoeg leven in de wijk en veel te beleven.

Sociaal karakter

Veel activiteiten hebben een sociaal karakter. “Daarbij denken we na hoe we kinderen gelijke kansen kunnen geven, hoe we mensen helpen die in armoede leven. Bewegen en ontmoeten zijn speerpunten”, verklaart Mouws, die nu twee jaar als wijkmanager in Presikhaaf werkzaam is. Tussen de mensen, zoals ze graag wil. “Zodat je zelf ziet wat er aan moois tot stand komt.”

Een van die veelbelovende projecten is het doel om de voorleeswijk van de stad te worden. Dat is niet zonder reden. Kinderen functioneren beter als ze met taal in aanraking komen. Taalbeheersing is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Peuter- en kinderopvang werken mee, het consultatiebureau, Rijnstad. “Voorlezen wordt gezien als niet echt nuttig, terwijl het toch belangrijk is”, zegt Mouws.

Team Leefomgeving Presikhaaf wil ook het buiten spelen voor kinderen aantrekkelijker maken. “Presikhaaf is gelukkig een groene wijk. We werken er aan dat de kinderen veilig van de ene speelomgeving naar de andere kunnen, dat er bij de scholen speelvoorzieningen zijn.”

Prachtige wijk

Mouws noemt Presikhaaf een prachtige wijk. Volgens de statistieken wonen er 16.000 mensen, verdeeld over 8.800 huishoudens. Daarvan bestaat de helft uit één persoon in verschillende leeftijdsklassen. Verder heeft de helft van de bewoners in Presikhaaf een migratieachtergrond, blijkt uit cijfers opgetekend in het wijkprogramma.

Het uitvoeren van projecten is een kwestie van de lange adem, verklaart ze. “Soms zou ik zaken wat sneller gedaan willen hebben. Maar dan duren ze toch langer dan gewenst. Het is een kwestie van geduld hebben. Een goede samenwerking is daarbij belangrijk. Gelukkig is dat het geval.”

Afval

Het afval in de wijk baart haar wel zorgen. Ze ziet nog te vaak rommel naast de container. 

"Het is lastig om dat te veranderen. Terwijl we er alles aan doen de wijk zo groen mogelijk te houden. We wijzen de mensen er op dat ze het afval ook naar het afvalstation in Arnhem Noord kunnen brengen.”
Bewoners worden op allerlei manieren bereikt: via de wijkkrant, de wijkwebsite, het wijkplatform. En er gebeurt dus van alles. "Ik ben supertrots op Presikhaaf. Er zijn veel mensen die iets voor elkaar willen doen. Veel vrijwilligers ook. Het is een diverse wijk, met veel culturen. Je merkt aan alles dat de betrokkenheid hier groot is.”