Meer steun voor horeca en cultuursector

Algemeen Kort nieuws

ARNHEM - De coronacrisis heeft een grote impact op onder meer de horeca en cultuursector. Landelijke steunmaatregelen dekken niet alle vaste lasten. De Groene Metropoolregio Arnhem - Nijmegen gaat daarom samen met de gemeente Arnhem een horeca voucher in het leven roepen waarbij horecaondernemers maximaal 2000 euro kunnen inzetten voor investeringen die anders uitgesteld zouden worden. Kleine ondernemers in de cultuursector kunnen een aanvraag doen op de subsidieregeling Arnhemse makers en culturele organisaties – Covid19.

In Arnhem biedt de horeca aan ongeveer 4000 mensen werk. Meerdere gemeentes in de regio ondersteunen de regeling om horecaondernemers te ondersteunen met een eenmalige voucherregeling ter waarde van 2000 euro. De voucher is echter niet bedoeld voor inkomensondersteuning. Jan van Dellen, wethouder Economische Zaken: ‘’Arnhem kent ontzettend veel creatieve en hardwerkende horecazaken. Ik spreek de ondernemers wekelijks. Het is schrijnend om te zien waar ondernemers naast financieel ook mentaal mee te kampen hebben. De rijksregelingen ondersteunen een groot deel van de inkomensondersteuning maar niet alles. Met deze voucher ondersteunen we ondernemers met investeringen in bijvoorbeeld training, advieskosten, innovatie en duurzaamheid. Met deze regeling wordt ook gestimuleerd dat werkgelegenheid behouden wordt. Het is belangrijk dat onze ondernemers weer uitzicht krijgen op een toekomst en hun werk weer met plezier en minder zorgen kunnen uitvoeren.’’

De voucherregeling is bedoeld voor kleine horecaondernemers met maximaal 50 fte. De vouchers kan vanaf 1 april aangevraagd worden.

Subsidieregeling Arnhemse makers en cultuurorganisaties 

Voor ondernemers in de cultuursector is de subsidieregeling per 14 februari ingegaan. Het gaat hier om individuele makers met een professionele beroepspraktijk binnen de kunsten in Arnhem. Dat kan een artiest of (beeldend) kunstenaar zijn, maar bijvoorbeeld ook een vakdocent die les geeft in één van de kunstdisciplines. Het doel van de regeling is instandhouding van de culturele infrastructuur van de gemeente Arnhem. 

Cathelijne Bouwkamp, wethouder Cultuur: “Arnhem is een cultuurstad. Ondernemers zijn creatief en willen graag het publiek weer vermaken. Er is behoefte aan perspectief. De subsidieregeling is er voor de kleinere individuele ondernemers die activiteiten voor publiek organiseren. Ik ben blij dat we deze steun kunnen bieden aan deze creatieve ondernemers die zo belangrijk zijn voor onze stad.’’

Gemeente blijft ondernemers steunen

“’We zijn er voor alle ondernemers. We zijn er nog niet maar we blijven kijken wat er mogelijk om ondernemers, naast rijksregelingen, te ondersteunen”, aldus Jan van Dellen, wethouder Economische Zaken. Zo is de voucherregeling voor Arnhemse zzp’ers en kleine ondernemers ter waarde van 500 euro nog steeds van kracht. Deze voucherregeling is opgezet in samenwerking met Arnhemse ondernemersorganisaties om ondernemers te ondersteuning in bijvoorbeeld bijscholing, hulp bij boekhouding, social media training enzovoorts. 

Daarnaast heeft de gemeente besloten uitstel te verlenen aan ondernemers voor het betalen van gemeentelijke belastingen. Het gaat om de onroerendzaakbelasting en de rioolheffing. Ondernemers kunnen dit uitstel van betalen aanvragen vanaf 1 maart 2022.