Bjorn Kampen in de keuken van het Arnhemse T-Huis. (Foto: Rijn IJssel)
Bjorn Kampen in de keuken van het Arnhemse T-Huis. (Foto: Rijn IJssel) Foto:

'Door praktijkleren heb ik weer structuur'

Werken in Arnhems T-Huis levert praktijkverklaring op

ARNHEM - Naar school gaan, leren uit boeken en een opleiding afmaken was in het verleden niets voor de 45-jarige Bjorn Kampen. Maar onlangs sleepte hij bij Rijn IJssel tóch een belangrijk papiertje binnen: een praktijkverklaring voor zijn horecawerk in het Arnhemse T-Huis. “Mooi dat ik dit heb bereikt.”

Naar eigen zeggen is Bjorn ‘geen theoriemens’. Zijn ADHD en concentratieproblemen maken dat hij met zijn handen bezig wil zijn. Dat was lastig bij de grafische opleiding die hij in het verleden deed. “De laatste drie maanden van de studie had ik er geen zin meer in, dus toen ben ik ermee gestopt.” Daarna zat de Arnhemmer jaren thuis zonder werk. 

Bjorn is op dat moment niet blij met zijn situatie. Hij wil wat doen. Een plekje hebben in de samenleving. Via de wijkcoach komt hij dan in contact met het T-Huis: een kleine bistro in Presikhaaf waar mensen met een arbeidshandicap de fijne kneepjes van het horecavak leren. Hij gaat er aan de slag. “De keuken heeft me altijd al geïnteresseerd, dus ik dacht: waarom niet?”

Dan blijkt dat Bjorn naast zijn werk óók een praktijkverklaring bij Rijn IJssel kan halen. Daarvoor hoeft hij niet naar school. Wel krijgt hij van een begeleider van Rijn IJssel praktijkopdrachten om uit te voeren bij het T-Huis. Een leermeester van zorginstelling Siza begeleidt en beoordeelt hem. Er blijft gaandeweg ook contact tussen Bjorn, de leermeester van Siza en de begeleider van Rijn IJssel om de voortgang te bepalen.

Bjorn: “Ik heb geleerd hoe ik goed moet schoonmaken en ik ken nu verschillende snijtechnieken. Als eindopdracht moest ik zelf een gerecht bedenken. Gezien het seizoen heb ik toen een apfelstrudel gemaakt met vanillesaus. Daar waren klanten zeer over te spreken.” 

Uiteindelijk heeft Bjorn in zes maanden tijd alle opdrachten volbracht. Iedere dag meldt hij zich stipt op tijd. “Ik heb weer structuur in mijn leven. En ik vind het nog leuk ook. Het contact met mensen bevalt me goed. Als ik iets heb bereid en mensen ervan zie genieten, dan denk ik: dat hebben we toch maar mooi met z’n allen gedaan.”

Bjorn is een van de eersten bij Rijn IJssel die een praktijkverklaring in ontvangst mag nemen. Daarmee zijn zijn vaardigheden officieel vastgelegd. Zo'n verklaring van het mbo wordt landelijk erkend en dat maakt het voor andere bedrijven aantrekkelijker om Bjorn aan te nemen. "Ik wil nu de BBL-niveau-2 opleiding tot Kok gaan volgen bij Rijn IJssel en hier blijven werken. Mijn ultieme droom is om een cateringbedrijf te beginnen voor de minderbedeelden. Maaltijden maken voor een paar euro. Daar streef ik naar.”