Locatie van de herbegraving, in het zicht van de Abdij. (Foto: L. Smole).
Locatie van de herbegraving, in het zicht van de Abdij. (Foto: L. Smole). Foto:

Menselijke botresten uit 13e eeuw zijn
plechtig herbegraven op Koningsakker

ARNHEM - Op natuurbegraafplaats Koningsakker aan de Sportlaan in Arnhem vond donderdag 27 januari een herbegraving plaats van menselijke botresten. Het gaat om resten uit de 13e eeuw die tijdens de wederopbouw van de stad zijn opgegraven ter hoogte van het Janskerkhof (de omgeving van de huidige Jansplaats). 

De beenderen zijn na het opgraven door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, destijds nog Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek, overgedragen aan het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten in Nijmegen. 

Nijmegen wil de beenderen afstoten wegens de slechte staat waarin zij verkeren en wegens gebrek aan opgravingsinformatie. Ze werden aangeboden aan het Archeologisch depot van gemeente Arnhem. Daar heeft de beheerder van het archeologiedepot zich ingezet voor een permanente herbegraving in de plaats van herkomst. De identiteit van de overledenen is niet te achterhalen. De botresten van deze oude Arnhemmers zijn met een sobere ceremonie waardig herbegraven.

De zusters van Abdij Koningsoord en het team van Natuurbegraafplaats Koningsakker reageerden positief en zeer betrokken toen de gemeente aangaf een plek te zoeken voor deze botresten. Zij stelden permanente plaatsen beschikbaar. 

Het graf is gezegend door de Abdis, vanwege de katholieke komaf van de stoffelijke resten. De beenderen zijn in het zicht van de Abdij begraven, zoals zij ook ooit lagen in de nabijheid van de Sint Janskerk.