Maria Roosen, Kimono en Julius Thissen.
Maria Roosen, Kimono en Julius Thissen. Foto:

Cultuurprijs Arnhem

ARNHEM - Coronacrisis of niet, de uitreiking van de Cultuurprijs Arnhem gaat wèl door: op vrijdag 28 januari is de prijs tijdens een besloten bijeenkomst uitgereikt aan één van de genomineerden: Kimono, Maria Roosen of Julius Thissen. 

De jury roemt de genomineerden omdat zij ieder vanuit hun discipline met veel zeggingskracht werken; zij stimuleren het culturele veld in Arnhem, maar ook daarbuiten. Alle drie zijn een exportproduct van Arnhem: ze bespelen nationale en internationale podia. Bij het afsluiten van deze krant was nog niet bekend wie de prijs heeft gewonnen. Meer info: arnhemseuitnacht.nl. 

Kimono (1993) is een producer/songwriter uit Arnhem en een voorloper in de sound van de hedendaagse R&B. Met zijn Nederlandstalige repertoire bekleedt hij een unieke plek in het genre Urban en wordt hij door zijn collega-artiesten en toonaangevende media getipt als grote belofte.  

Kunstenaar Maria Roosen (1957) maakt beelden, tekeningen (aquarellen) en installaties, veelal in glas. Hierbij staat het proces van het maken en de verbeelding van innerlijke processen voorop en is het uitgangspunt haar dagelijkse omgeving en ervaringen. 

In het werk van beeldend kunstenaar en gender activist Julius Thissen (1993) gaat het vaak over identiteit. Hij richt zich met name op de LGBTQIA gemeenschap en de vraag hoe zij een vanzelfsprekender onderdeel zou kunnen zijn van de samenleving.