Productie van de film 'Hier' in Museum Arnhem.
Productie van de film 'Hier' in Museum Arnhem. Foto:

Aankoop van film 'Hier' door Museum Arnhem

ARNHEM - In opmaat naar de heropening dit voorjaar heeft Museum Arnhem de film 'Hier' van Wendelien van Oldenborgh aangekocht. De film is gemaakt in opdracht van Stichting Sonsbeek en was afgelopen zomer te zien tijdens editie Sonsbeek 20-24. 

'Hier' is in de wintermaanden van 2020-2021 opgenomen in het negentiende-eeuwse gedeelte van het Arnhemse museumgebouw, tijdens de verbouwing. Met de Franse titel 'Hier' (spreek uit: hière) wordt het verleden met het heden verbonden. Het Franse woord hier betekent ‘gisteren’; het Nederlandse woord ‘hier’ gaat over vandaag. 

Cast

In de film komen vijf jonge vrouwen in beeld die met elkaar praten over het gebouw, de geschiedenis ervan, over identiteit, hybriditeit, transnationaliteit en gevoeligheden rond diaspora. Van 27 januari tot en met 6 februari is de film geprogrammeerd tijdens het (online) International Film Festival Rotterdam (IFFR). 

De film is opgenomen in de gestripte ruimtes van Museum Arnhem. De kijker ontmoet er een cast van vijf jonge vrouwen die zichzelf uiten door muziek, poëzie en dialoog. Via de muziek en gesprekken schept Van Oldenborgh een ander perspectief op het verleden, en daarmee op het heden.
Naast de cast, krijgt ook het museum een stem in de film. Museum Arnhem is gebouwd in 1875 in opdracht van de Buitensociëteit. Leden bestonden uit mensen die teruggekeerd waren uit de toenmalige kolonie Nederlands-Indië. Zij gaven opdracht voor hun eigen gebouw, omdat zij als ‘nieuwe welgestelden’ niet welkom waren bij bestaande Herensociëteiten waar de adel en het ‘oude geld’ elkaar ontmoetten. De vrouwen in de film bespreken dit gegeven en het koloniale verleden van de bouwheren.

Museum in transitie 

Kaal beton naast elegante art nouveau details van de koepel en de museumzalen zijn in de film naast elkaar te zien. Overgebleven muurteksten geven inzicht in het collectiebeleid van het museum, gericht op vrouwelijke kunstenaars. In de film komen verschillende verhaallijnen samen, opgenomen tegen het decor van het museum dat zichtbaar in transitie is.

De band FRED speelt krontjong muziek: melancholieke volksmuziek uit Indonesië. Schrijver Pelumi Adejumo draagt een persoonlijke tekst voor waarin leven, liefde en identiteit centraal staan. Historicus Lara Nuberg die het koloniale verleden van Nederland en Indonesië onderzoekt, reageert spontaan op de muziek, de locatie en de gesprekken.

www.museumarnhem.nl

Stills uit de film Hier (2021)
Stills uit de film Hier (2021)
Stills uit de film Hier (2021)