Fotocamera en Lego-poppetjes. De dag kan voor David Harpe niet meer stuk. (Foto: Hilde Wijnen)
Fotocamera en Lego-poppetjes. De dag kan voor David Harpe niet meer stuk. (Foto: Hilde Wijnen) Foto:

Lego-poppetjes geven bijzondere kijk op Arnhem

Bricks of Arnhem wil mensen laten glimlachen

ARNHEM - Sinds 2015 fotografeert David Harpe Lego-poppetjes op bijzondere plekken in Arnhem. Elke dag post hij een plaatje op Facebook en Instagram. Zijn meest bekende figurant is Bricky, maar het team van Bricks of Arnhem bestaat inmiddels uit 700 verschillende figuren. Sinds 2021 trapt David de week af met Music Monday: een muzikaal fotoraadsel dat, tot genoegen van een grote schare enthousiaste fans, wordt voortgezet in het nieuwe jaar. 

Door Hilde Wijnen

"Music Monday is per toeval ontstaan. Ik wilde een foto maken van het regenboogpad bij het Rembrandttheater, maar ik kwam er maar niet uit hoe ik dat het beste kon doen. Toen herinnerde ik me de legendarische foto van de Beatles op een zebrapad en dacht: hee, wat als ik de Village People daar neerzet? Nou, dat werd een heel leuke foto." 

Het eerste muziekkiekje dat David Harpe schoot, smaakte naar meer. Maar een paar plaatjes maakt nog geen Music Monday. Pas tijdens een werkbezoek in Hoorn viel het kwartje. 

"Ik moest erg vroeg in Hoorn zijn, dus ik boekte een hotel en ging een dagje eerder", vertelt David. "Zo kon ik nog wat door de stad struinen. Legopoppetje mee natuurlijk, mooie foto's gemaakt. Op een gegeven moment zat ik ergens bij de haven op een terras dat uitkeek op een ontzettend idyllisch cafeetje. Een café zoals een café er uit hóórt te zien. Je zou het willen oppakken om het in zijn geheel in het Openluchtmuseum neer te zetten, zo mooi. En opeens dacht ik aan dat lied: 'Het Kleine Café Aan De Haven'. Dus ik pakte Wikipedia erbij en wat bleek? Dat nummer ging gewoon over dit café! Natuurlijk maakte ik een foto, maar ik vond het zonde om die er zomaar op een willekeurige donderdag in te gooien. Zo is Music Monday begonnen."
Meer dan vijftig liedjes werden al verbeeld door de Lego-poppetjes in Davids collectie. "De sport is om van dat wat ik heb, iets samen te stellen wat herkenbaar is voor mensen. Ik puzzel net zo lang totdat het klopt."

Music Monday is populair onder de vele volgers van Bricks of Arnhem. "Dat komt ook doordat mijn buurman van vroeger, een enorme muziekfanaat, vanaf het begin af aan goeie nummers onder de foto post. Andere mensen doen dat nu ook en zo is Music Monday een halve pubquiz geworden! Negen van de tien keer heb ik geen idee wat voor liedjes het zijn. Dan ga ik dat 's avonds allemaal zitten luisteren. Mijn muzieksmaak is al aardig verbreed intussen. Dat is een leuke bijvangst." 

"Ik kom op plaatsen waar ik anders nooit gekomen zou zijn"

Met het project Bricks of Arnhem wil David een glimlach toveren op de gezichten van de mensen die zijn foto's zien. Dat lukt aardig. Ook David zelf beleeft veel plezier aan zijn creaties. "Ik kom op plaatsen waar ik anders nooit gekomen zou zijn. Zo maakte ik voor Radar Love een foto op de radartoren in Amsterdam. Dat ik die kans krijg, dat is zó gaaf!"

Bricks of Arnhem brengt de stad op geheel eigen wijze in beeld. Bekijk de stad eens vanuit het perspectief van Bricky, de Lego-fotograaf: www.bricksofarnhem.nl.