Noa Haensel maakt van tweedehands koffiekopjes voederstations voor vogels.
Noa Haensel maakt van tweedehands koffiekopjes voederstations voor vogels. Foto: Hilde Wijnen

Vrijwilliger Groene Vos maakt duurzame voederstations

Algemeen

ARNHEM - Wie duurzaamheid zegt, zegt De Groene Vos. Het centrum aan de Hommelseweg is winkel en informatiepunt ineen. Bovendien wordt er gereedschap verhuurd, kun je er recyclebaar afval inleveren en zijn de Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs én het eerste Repair Café in Arnhem er ontstaan. Het geheel wordt bestierd door vrijwilligers. Een ervan is Noa Haensel. Zij bedacht een simpele, duurzame manier om tuinvogels te voeren. 

Door Hilde Wijnen

Tandpasta uit een potje, opladers op zonnekracht, bloembollen zonder gif of composteerbaar plakband: je kunt het zo groen niet bedenken of ze hebben het bij De Groene Vos. 

Hoe dat allemaal in het kleine winkelpand past, is een raadsel. Vrijwilliger Noa Haensel weet er alles van. “Ik noem mezelf ook wel de kastbewaker van De Groene Vos”, grapt ze. “Als we iets inkopen check ik eerst of het er nog wel bij kan.” 

Iedere dag blij 

Het deurbeleid voor nieuwe producten is niet alleen vanwege ruimtegebrek streng. Ook de duurzaamheid ervan wordt tot in de puntjes bevraagd. “Als ik denk: wat mooi!” vertelt Noa, “dan kijkt Jan: is het wel duurzaam? Pas als dat zo is, komt het de winkel in.” De Jan waar Noa op doelt is Jan Schreur, voorzitter en een van de oprichters van De Groene Vos. Twee jaar geleden was hij degene die Noa aannam als vrijwilliger. Tot grote tevredenheid van beiden. Noa: “Ik ben iedere dag blij dat ik bij De Groene Vos terechtgekomen ben. Ik ben echt op mijn plek. En met Jan klikt het ook goed. In de zomer gaan we op de fiets plantjes inkopen, we zoeken bladeren om compost te maken en we delen een moestuin.” 

Bakkie troost

In de winkel is dan misschien niet veel plaats, ruimte voor initiatieven van de vrijwilligers heeft De Groene Vos altijd. Of het nou het opzetten van een zero-waste werkgroep is of het bedenken van een handgemaakt seizoensproduct. 

Zoals Noa. Zij maakt van koffiekopjes vrolijke voederstations voor vogels. Men neme een kop, vult die met plantaardig vet en vogelvoer, steekt daar een eetstokje in, knoopt aan het oor een juten touw en voilà: een bakkie troost voor hongerige tuinvogels. De kopjes zijn tweedehands, het voer is biologisch, het eetstokje gerecycled en het jute komt van restmateriaal. 

Sparen

“Het is ontstaan omdat ik wilde sparen. Jan was meteen enthousiast. Ik maak de kopjes in een grote pan in mijn eigen keukentje. De eetstokjes krijg ik van mijn buurvrouw, kopjes koop ik bij de kringloopwinkel. Het is mijn hobby geworden. Mensen worden er blij van. Alles wat ik ermee verdien, investeer ik in nieuwe benodigdheden. Haha, van sparen komt dus niets terecht!” 

Het initiatief is een succes. Er ligt al een bestelling klaar voor volgend jaar. “Laatst heb ik een voederkopje waar een stukje uit was opgehangen in onze moestuin. ‘Dat wordt vast niet opgegeten’, zei Jan, ‘er zijn hier genoeg andere dingen te snaaien’. Maar jawel, de vogeltjes hebben het tot op de bodem opgesmikkeld!” 

Kijk voor meer informatie op de website: www.degroenevos.nl.