Veronique Gallé, voorzitter City Centrum Arnhem, vindt het belangrijk dat iedereen de moed erin houdt.
Veronique Gallé, voorzitter City Centrum Arnhem, vindt het belangrijk dat iedereen de moed erin houdt. Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

Winkeliersvoorzitter City Centrum Arnhem houdt de moed erin

Algemeen

ARNHEM - Overrompeld en teleurgesteld zijn ze, de winkeliers in de binnenstad van Arnhem nu ze weer geconfronteerd worden met een lockdown. Ze hadden juist gehoopt op drukke weken. Veronique Gallé, voorzitter van City Centrum Arnhem, vindt het belangrijk dat iedereen de moed erin houdt. 

Door Vincent Bos 

De laatste persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge is bij ondernemers ingeslagen als een bom. Weer ging het land op slot. Dat hadden veel winkeliers niet zien aankomen. Vooral omdat er een paar dagen eerder ook al een persconferentie was geweest. 

Verrast

Veronique Gallé, de preses van de winkeliersvereniging, geeft toe dat ze niet graag in de schoenen van Mark Rutte staat omdat er zulke rigoureuze besluiten genomen moeten worden. Ze was wel verrast door de strenge maatregelen. 

“Deze lockdown kwam als donderslag bij heldere hemel. Na eerdere coronamaatregelen had ik voor de klanten al een mailing paraat, maar ineens lagen de zaken anders. Dat moet je weer snel schakelen. Dat is niet wat je als ondernemer steeds opnieuw wil.” 

Sfeer gedempt

Zo is het voor het tweede jaar op rij anders dan we in december gewend zijn in de winkelstraten. “De kerstsfeer was al wat gedempt vanwege de avondlockdown”, zegt Gallé, in Arnhem bekend van Reset Fashion, een winkel met dameskleding. “Je weet met die maatregelen nooit wat je te wachten staat. Je kunt eigenlijk geen plannen meer maken.” 

Ze had niet gerekend op deze ingreep. “De vorige keer had je nog een tussenstation. Denk aan winkelen op afspraak en click en collect. Nu is de regering van gewoon open naar niets gegaan. Juist in deze periode waarin mensen gewend zijn om na de feestdagen te gaan shoppen.” 

De winkeliersvoorzitter wijst erop dat de laatste dagen de besmettingscijfers dalen. En ze kijkt naar de buren, de Belgen en de Duitsers. “Daar is alles open en Omikron stopt toch echt niet bij de grens.” 

Inventiviteit

Aan inventiviteit is intussen geen gebrek. Ook nu laten de ondernemers zich van hun creatieve kant zien. Click en collect is weer populair. Zo heeft ze zelf pastasjes geïntroduceerd. Mensen kunnen thuis kleding passen. “Iedere ondernemer moet zich steeds opnieuw opladen om het moreel goed te houden. Maar dat doen we wel en het lukt steeds”, blijft ze positief. 

Optimisme

Ze predikt optimisme. “We moeten door en proberen de moed erin te houden. We worden gelukkig gesteund door het Platform Binnenstad Arnhem. Die stelt gratis parkeermunten beschikbaar, deelt flyers uit. Er is een lichtjesroute. Kortom, er gebeurt van alles”, stelt Gallé.