Remco Wester: "Als je ziet wat er allemaal leeft op een boom...!"
Remco Wester: "Als je ziet wat er allemaal leeft op een boom...!" Foto: Hilde Wijnen

Vader en dochter speuren naar dieren en planten

Algemeen

ARNHEM - Remco Wester en zijn dochter Louna (9) zijn veel te vinden bij Thialf. Het speel- en sportterrein in het Spijkerkwartier in Arnhem is een paradijs voor kinderen. Maar ook voor dieren en planten, zo blijkt. Goudwespen, watersalamanders, boomzonnetjes en het bonte verfdrupje, de twee hebben al van alles ontdekt. 

Door Hilde Wijnen

Wie het uitgestrekte terrein van Thialf in het Arnhemse Spijkerkwartier opstapt en een man in de smiezen krijgt die in een onmogelijke positie minutieus een stoeprand zit te bestuderen, heeft hem te pakken: Remco Wester. Millimeteren, noemt hij dat zelf. 
Samen met zijn dochter Louna begon hij in 2020 met het tellen van de verschillende dieren en planten die ze tegenkwamen tijdens het spelen en struinen in het natuurrijke gebied. Gaandeweg ontstond het plan om duizend soorten te verzamelen. Geen half werk. Wat startte als een lolletje, is inmiddels een aardig project geworden. “Ik wilde voor de jaarwisseling de vijfhonderd soorten aangetikt hebben”, vertelt Remco. “Dat is gelukt! Ze zitten nu op 520 soorten.”  

Goed observeren

Om zo ver te komen moet je goed kunnen observeren. Bij nadere inspectie blijkt veel van het leven om ons heen dichterbij dan je denkt. “Begin gewoon met kijken wat er onder je voeten is”, raadt Remco aan. “Om die vijfhonderd te halen heb ik veel gehad aan bomen. Je denkt dat daar niks op zit, maar als je ziet wat daar leeft! Allemaal verschillende korstmossen en daar leven dan weer parasieten op. Zo schiet het wel op.” Remco registreert de ontdekkingen die Louna en hij doen via een app op een platform voor natuurwaarneming. 

Bloedzuigers 

Als vader en dochter op het terrein van Thialf in de weer zijn met loepen en schepnetjes komen er vaak kinderen kijken en meedoen. “Je geeft ze een loep en ze worden helemaal rustig. Tot verbazing van hun ouders”, grapt Remco. “Of bloedzuigers vangen, dat is ook altijd een grote hit.” 

De twee houden ervan avonturen te beleven. “Met ons project willen we ook laten zien wat er allemaal kan, zelfs in deze tijd. We hebben veel ideeën. Als ik Louna ophaal van school, fietsen we op de terugweg altijd een andere route. De ene keer kies ik, de andere keer zij. Zo hebben we heel wat leuke plekken ontdekt. Ook Thialf trouwens.”

Voorlopig zijn ze nog wel even zoet met tellen. Nog 480 soorten te gaan. In 2022 gaat het biodiversiteitsproject van Remco en Louna dan ook onverminderd door. Geen probleem, want hoe beter je kijkt, hoe meer er te ontdekken valt. “Er is zo veel moois. Moet je zien wat er gebeurt als je met een loep naar dit boompje kijkt. Die kleuren, schitterend. Of bladluizen, te gek als je die onder de microscoop bestudeert. Je leert er zo veel van. Ik dacht bijvoorbeeld altijd dat er maar een soort regenworm was, namelijk die ene die je doormidden spit in je moestuin, maar er blijken wel veertig verschillende te zijn!”

Meer informatie of meedoen? struineninarnhem@gmail.com.