Gerard Velthuizen was tot en met 31 december bestuursvoorzitter van Platform Binnenstad Arnhem (PBA)
Gerard Velthuizen was tot en met 31 december bestuursvoorzitter van Platform Binnenstad Arnhem (PBA)

‘Gerard Velthuizen schuwde een stevige discussie niet’

Algemeen

ARNHEM -  Gerard Velthuizen, bestuursvoorzitter van Platform Binnenstad Arnhem (PBA), heeft 31 december het stokje overgedragen aan Walter van Kleef. “Het platform heeft zich onder zijn aanvoering bewezen als stem van ondernemers en culturele instellingen in de binnenstad en gesprekspartner voor de gemeente”, aldus PBA. “Velthuizen had het hart op de tong en schuwde een stevige discussie met de gemeente of anderen niet.”

In april 2016 vond de oprichting plaats van PBA. Daarin waren zes belangenverenigingen (retail, dienstverlening, horeca, vastgoed, hotels en cultuur) vertegenwoordigd met bewonersplatform Arnhem6811 en Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen als actieve adviseurs. 

Een club professionals die een jaar na het faillissement van Stichting Binnenstad Arnhem aantrad om de Arnhemse binnenstad op de kaart te zetten. ‘Arnhem terug in de top 10 van binnensteden in Nederland’ luidde de ambitie van het PBA bestuur en regieteam. Een doel dat al snel hoger gesteld kon worden, omdat Arnhem in 2017 finalist werd bij de landelijke verkiezing ‘Beste Binnenstad’.

Meer bezoekers

“In de tijd van Velthuizen scoorde Arnhem beter als binnenstad, met meer bezoekers en een bovengemiddelde waardering. Gebaseerd op heldere afspraken en een vaste bijdrage regelde PBA de marketing, afstemming van evenementen, aankleding van de stad tijdens de kerstperiode en andere hoogtijdagen en veel meer voor de binnenstad.”

“Kritisch, tegendraads, bestuurlijk door de wol geverfd en verbindend, maar ook: met gevoel voor pure schoonheid. Een type bestuurder om te koesteren”, aldus Hans Verbugt, directeur Musis & Stadstheater Arnhem en PBA-bestuurslid namens Cultuur Netwerk Arnhem.

Afgelopen jaar werkte PBA voor de binnenstad van Arnhem een plan uit om ook in de toekomst een trekpleister te blijven voor bezoekers uit de wijde regio en Nederland. 

Voorop

“Daarmee loopt de stad voorop in Nederland. Het plan pleit voor een compacter winkelgebied, meer inwoners in de binnenstad, meer voorzieningen. PBA wil de binnenstad versterken als plek waar je graag wil zijn en mensen wil ontmoeten door het centrum groener te maken en meer aandacht te besteden aan de bijzondere geschiedenis van de stad. Bovendien wil het spel- en sportprikkels en culturele uitingen toevoegen in het stadshart.”

Gedreven

Het regieteam van het PBA houdt zich dagelijks bezig met alles wat de binnenstad aangaat. Regisseur Marian van Hooij: “Gerard is tot op vandaag enorm gedreven als het gaat om het succes van onze binnenstad. Hij houdt de focus van allen op vooruitgang, schuwt hierbij geen pittig gesprek en weet hoofd- van bijzaken te onderscheiden. Een geweldige man om mee samen te werken.”

Sander Wind is binnen het regieteam onder andere verantwoordelijk voor openbare ruimte en evenementen. Hij maakte Velthuizen vanaf het begin mee. “Gerard staat altijd klaar om mee te denken hoe iets aan te pakken. Hij weet feilloos wie hij moet aanspreken om toch voor elkaar te krijgen wat in eerste instantie niet lijkt te lukken.”

Opvolger

Per 1 januari 2022 treedt Walter van Kleef aan als zijn opvolger. Van Kleef werkt tot voor kort bij de politie in verschillende leidinggevende functies. Hij is geboren en getogen Arnhemmer.

Marian van Hooij: “Met Walter hebben we een goede opvolger van Gerard. Ook Walter is zeer betrokken bij het wel en wee van onze binnenstad, de bewoners en ondernemers. Uiteraard zal hij andere accenten gaan leggen, die passen bij hetgeen nu nodig is om onze stad klaar te maken voor de toekomst.”

www.binnenstadarnhem.nl