Koken met Coenen: tips voor de kerstdis

Begin in de keuken altijd met de handen goed te wassen. Lees het recept goed door zodat de bereiding van het gerecht duidelijk is. Hang het recept op zodat je altijd kunt kijken wat de volgende stap is. Leg een (thee)doek klaar voor het geval je tijdens het koken onverwacht iets schoon moet maken.

Zet voordat je begint met het gerecht te bereiden alle benodigde apparatuur klaar. Weeg vervolgens alle ingrediënten af en zet ze op volgorde van toevoegen klaar. Volg nauwkeurig het recept om het beste resultaat te krijgen.

Maak je het gerecht voordat het geserveerd wordt laat het snel en goed afkoelen. Kiep het gerecht in een ruime kom of schaal, zet de schaal in koud water zodat deze snel afkoelt. Dek de schaal vervolgens met folie af en zet hem in de koelkast. Warm het gerecht kort voor het gebruik op in de oven, magnetron of in een pan. Koude voorgerechten of nagerechten altijd even op kamertemperatuur laten komen.

Voorbereiding 

Begin zo vroeg mogelijk met de voorbereiding van je kerstdiner. Maak een plan: wie nodig ik uit, wat ga ik serveren, hoeveel tijd heb ik kort voor de bereiding van de gerechten, heb ik hulp in de keuken of moet ik alles alleen doen?

Het inkopen van de 'droge producten' (producten die niet bederfelijk zijn) kun je al lang van tevoren doen. Voordeel is dat je veel ingrediënten al in huis hebt en dat je met de laatste drukke dagen niet te veel tijd kwijt bent met boodschappen doen.

Bestel brood, vlees, vis en andere verse voedingsmiddelen ruim voor de feestdagen zodat je weet dat het klaarligt en je daarover geen zorg meer hoeft te maken.
Laat je adviseren door de slijter als je een mooie wijn zoekt bij de gerechten en hiervoor geldt ook…je kunt het maar alvast in huis hebben.

Bijzonder fijne feestdagen en een smakelijk en gezond 2022!

Kijk voor veel meer recepten en tips op www.kokenmetcoenen.nl