Een bijeenkomst van Burgers Geven Energie.
Een bijeenkomst van Burgers Geven Energie. Foto:

Rol energiecoöperaties groeit:
'zorgt voor meer draagvlak'

ARNHEM - De invloed van burgers op de energietransitie in de regio Arnhem-Nijmegen groeit. Bij ruim de helft van de grote zonnedaken, wind- en zonneparken die op dit moment worden voorbereid, zijn via energiecoöperaties inwoners betrokken. Van de huidige productie van lokale duurzame energie wordt inmiddels 21% door energiecoöperaties geleverd. 

Dat blijkt uit onderzoek door vertegenwoordigers van de lokale energiecoöperaties in de RES (Regionale Energiestrategie). 
Zij brachten de opwek van duurzame energie door energiecoöperaties in de regio Arnhem-Nijmegen in kaart.
In de RES werken gemeenten, organisaties, coöperaties en inwoners samen aan plannen om duurzame energie op te wekken. "Wat we nu coöperatief opwekken is al heel wat, maar nog niet genoeg", zegt John Hontelez, één van de vertegenwoordigers. "Terwijl energiecoöperaties juist beter dan commerciële partijen in staat zijn om energieprojecten samen met omwonenden te ontwikkelen, ze erbij te betrekken en mee te laten profiteren. Nu zie je steeds meer weerstand tegen windmolens en zonneparken onder burgers. Dat is deels omdat ze vinden dat er over hun hoofden over hun leefomgeving wordt beslist." Het onderzoek staat op www.burgersgevenenergie.nl.



Nationaal en in deze regio is afgesproken dat minstens 50% van de opwek in lokaal eigendom komt. Deze doelstelling heeft tot nu toe onvoldoende aandacht gekregen, aldus Hontelez. "Dat moet anders en dat kan door de coöperaties beter te ondersteunen, bijvoorbeeld met kennis en budgetten, en meer bij de besluitvorming te betrekken. De meeste energiecoöperaties zijn vrijwilligersorganisaties. Er komt veel op hen af. Met meer ondersteuning zijn de coöperaties beter in staat zich te laten horen. Dit zorgt uiteindelijk voor meer draagvlak voor energieprojecten onder inwoners."