Werk van Claudia Martínez Garay, Suqta Pacha 2020.
Werk van Claudia Martínez Garay, Suqta Pacha 2020. Foto: Greg Carideo

Vijf wandtapijten nieuwste aankoop Museum Arnhem

Algemeen

ARNHEM - Een poema met opengesperde bek, de aardappel en maïskolf, een condor en slang; deze krachtige Andische symbolen zijn te zien op vijf groot formaat wandtapijten die Museum Arnhem onlangs aankocht van kunstenaar Claudia Martínez Garay (1983). 

Pacha heet de serie wandtapijten die is uitgevoerd in de tufting techniek. Het werk refereert aan de Andes-kosmovisie die een andere kijk biedt op de natuur, tijd en ruimte. Dit wereldbeeld ontleent Martínez Garay aan haar Peruaanse voorouders. Pacha wordt tentoongesteld in Tenminste Houdbaar Tot, de eerste tentoonstelling na heropening van het museum in het voorjaar van 2022.  

In deze serie wandtapijten refereert zij aan haar eigen geboortegrond. Martínez Garay komt uit Ayacucho in de Peruaanse Andes, waar de oorlog voor onafhankelijkheid van Spanje is uitgevochten tussen de libertadores en de realistas en waar later veel mensen werden gerekruteerd voor de guerrillabeweging Lichtend Pad. Zeventigduizend oorspronkelijke bewoners vonden daarbij de dood. Het Spaanse kolonialisme legde volgens Martínez Garay ideeën gebaseerd op ongelijkwaardigheid en uitbuiting op tussen mensen en natuur, en tussen mensen onderling.

Museum Arnhem verwerft al decennialang werk van talentvolle vrouwelijke kunstenaars van buiten West-Europa en Noord-Amerika dat perspectieven biedt die in Nederland niet gangbaar zijn. “De serie van Martínez Garay past goed bij de wens van het museum om aan te sluiten bij actuele discussies, zoals de omgang van mensen met de planeet. Zij verbindt haar eigen lokale geschiedenis en erfgoed met universele concepten.
Bovendien is Pacha voor iedereen toegankelijk en aantrekkelijk.”

www.museumarnhem.nl

Werk van Claudia Martínez Garay, Tawa Pacha 2021.