De vriendinnen Caroline uit Nederland (midden) en Rana uit Syrië (rechts). Links projectleider Sanne van der Werff.
De vriendinnen Caroline uit Nederland (midden) en Rana uit Syrië (rechts). Links projectleider Sanne van der Werff. Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

Project VriendInArnhem voorziet in behoefte

Algemeen

ARNHEM - Tijdens haar verblijf in München had ze veel vriendinnen uit verschillende culturen. Caroline Wissenburg wilde bij terugkeer in Nederland nieuwe vriendinnen ontmoeten van verschillende leeftijden en niet uit eigen kring. Het project VriendInArnhem past daarom perfect bij haar.

Door Vincent Bos

Caroline (52) uit Velp is enthousiast over deze activiteit van de Vrijwilligerscentrale Arnhem en doet er maar wat graag aan mee. Zo heeft ze Rana Fakir (40) uit Syrië ontmoet. Het klikte meteen tussen deze vrouwen.

Bij VriendInArnhem worden nareizende nieuwkomers verbonden met Nederlandse vrijwilligers. Het resultaat is een vriendinnenkoppel. Samen verkennen ze de Arnhemse samenleving. Ze trekken negen maanden met elkaar op. Om mee te doen moet je minimaal achttien jaar zijn. De duo’s ontmoeten elkaar minimaal een dagdeel per twee weken. Soms ondernemen ze iets samen.

Caroline, werkzaam bij het Openluchtmuseum, voelt zich helemaal thuis bij Rana. “Ik heb diep respect voor mensen die uit het buitenland vluchten om hier een nieuw bestaan op te bouwen. Het voelt goed om daar een steentje aan bij te dragen. Rana is een lieve persoonlijkheid. Ik voelde me meteen thuis bij haar.”

Raakvlakken

De ontmoetingen maakten duidelijk dat de twee raakvlakken hebben. Rana fotografeert graag. En dat is nu juist wat Caroline als zzp’er ook doet. Ze hebben beiden grote kinderen. Dat levert al gesprekstof op. De Syrische is nog wat onzeker. Zeker als het op taal aankomt. Daarom wil Caroline haar tot steun zijn, zoals ze Rana ook helpt door het regenwoud van papieren nu ze een kledingbedrijf wil opzetten.

Caroline heeft ook twee vrouwen uit de Filipijnen ontmoet waarmee ze activiteiten onderneemt. “Dat zijn twee vrouwen die weer heel anders in het leven staan. Maar zo kan ik Rana wel opnemen in mijn netwerk.” Rana is al even blij met het project. “Ik doe mee om goed Nederlands te leren praten en andere mensen te ontmoeten. Caroline is een lieve vrouw die rustig praat. Ze helpt me om me hier thuis te voelen.”

De reacties bevestigen de conclusie van projectleider Sanne van der Werff van de Vrijwilligerscentrale Arnhem dat deze activiteit in een behoefte voorziet. “Vanwege corona zie je dat de koppels veel wandelen. Soms koken ze samen of gaan ze naar een museum. Er is ook een vrijwilliger die de auto heeft gepakt om de nieuwkomer Arnhem-Zuid te laten zien.”

Deelnemers worden geworven via de netwerkpartners. Er zijn al twaalf koppels samengesteld. “Het project loopt goed. De koppels zijn over Arnhem verspreid. De Nederlanders begeleiden vrouwen uit Syrië, Eritrea, Turkije, Iran. Die Nederlanders hebben een diverse achtergrond. Er is bijvoorbeeld een vrijwilligster bij die uit Ghana komt, al lang hier woont en nu anderen wegwijs maakt in Arnhem.”

Deelnemers worden begeleid en krijgen trainingen en workshops aangeboden.
Voor meer informatie: www.vrijwilligerscentralearnhem.nl