Een voorbeeld van de geveltuinenactie in Het Arnhemse Broek.
Een voorbeeld van de geveltuinenactie in Het Arnhemse Broek. Foto: Vivienne van Sante

Bewoners ontwerpen groene leefomgeving

Algemeen

ARNHEM - In Het Arnhemse Broek en Klarendal mogen inwoners zelf meebepalen hoe ze hun wijk willen vergroenen. Alle initiatieven zijn gebundeld in een ‘wijkgroenagenda’, waarbij de gemeente helpt om die uit te voeren. “Hiermee krijgen de gemeentelijke ambities rond klimaatadaptatie, biodiversiteit, bomen en groen een concrete invulling in de wijken”, aldus de gemeente.

De gemeente is in gesprek gegaan met inwoners uit de wijken Het Arnhemse Broek en Klarendal. Deze wijken hebben gemiddeld meer last van hittestress en wateroverlast. Meer groen kan hier een goede bijdrage leveren aan een betere leefbaarheid.

Vragen die voorbij zijn gekomen: hoe willen bewoners dat het groen in de wijk eruit ziet? Welke delen van de wijk zijn in hete zomers niet fijn om te verblijven? Welke ideeën hebben bewoners zelf en wat hebben ze nodig om die verder vorm te geven? Hun wensen en ideeën zijn terechtgekomen in de wijkgroenagenda’s en een deel ervan wordt in 2022 al uitgevoerd.

In Het Arnhemse Broek zien bewoners kansen om te vergroenen rondom Wijkcentrum De Symfonie, supermarkt Aldi en het vergroenen van speeltuinen. Daarnaast start de gemeente met woningcorporaties Volkshuisvesting, Portaal en Vivare een pilot om te kijken hoe meer gevelgroen en regentonnen aan te leggen. In Klarendal zijn veel straten versteend en deels verboden voor auto’s. Er is behoefte aan meer groen en bewoners gaan samen met de gemeente een ontwerp uitwerken.

Van gesprekken naar een
wijkgroenagenda

Cathelijne Bouwkamp, wethouder Groen en Klimaatadaptatie: “Als gemeente Arnhem zijn we natuurlijk trots op onze groene stad met de mooie parken die we hebben. Maar bij een groene stad horen ook groene wijken en groene straten. Daarbij is het belangrijk dat we zorgen voor meer biodiversiteit. Investeren in groen is daarom belangrijk.” 

“Ook werken we hard aan het klimaatbestendig maken van onze stad. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat we wateroverlast hebben tijdens extreme regenbuien en om te zorgen voor voldoende schaduw en koelte tijdens een hete zomer. In Arnhemse Broek en Klarendal hebben we samen met wijkbewoners de wijkgroenagenda opgesteld. Hierbij zijn we uitgegaan van de kansen en wensen die komen vanuit de wijk zelf. Op deze manier geven we samen vorm aan het groen in de stad en de wijken. De wijkgroenagenda’s van deze twee wijken zijn een mooi begin. Wat mij betreft gaan we hier snel mee verder in de overige wijken.’’