De nieuwe kinderdirecteur Eden van Nieuwenhoven (links) en vriendin Victoria.
De nieuwe kinderdirecteur Eden van Nieuwenhoven (links) en vriendin Victoria. Foto: Hilde Wijnen

Nieuwe kinderdirecteur Museum Arnhem

Algemeen

ARNHEM - De gloednieuwe kinderdirecteur van Museum Arnhem is onlangs geïnstalleerd. Een jaar lang mag Eden van Nieuwenhoven (10) meedenken met museumdirecteur Saskia Bak om het museum voor kinderen nog aantrekkelijker te maken. Ideeën genoeg. “Kunst is meer dan alleen schilderijen kijken. Het lijkt me leuk als er iets te beleven is. Niet alleen binnen in het museum, maar ook erbuiten.”

Door Hilde Wijnen

Museum Arnhem wordt nog volop verbouwd. Als je binnen een kijkje wil nemen of een contract moet ondertekenen omdat je toevallig net de nieuwe kinderdirecteur bent geworden, mag dat alleen met werkschoenen aan en een bouwhelm op. Een roze, dat dan weer wel. 

Goed beschermd en met een kersvers contract op zak krijgt Eden een rondleiding door het museum in wording. Aandachtig bekijkt ze de zalen. Soms door de klep van haar helm, die doorschijnend is. “Dat is alvast goed om te zien”, grapt museumdirecteur Saskia Bak, “onze nieuwe kinderdirecteur bekijkt alles door een roze bril!” 

In optocht lopen Saskia Bak, Eden van Nieuwenhoven, haar vader Ronnie, haar vriendin Victoria, educatiemedewerker Janneke van Wolfswinkel en de museumfotograaf door de onaffe zalen en gangen. 

“Kijk, hier komt straks het café”, wijst een enthousiaste Bak. “Iedereen denkt altijd dat je alleen daar mag lachen en praten, maar dat mag overal in het museum hoor. Mensen doen het alleen nooit.”

“Eden heeft goede 
ideeën en is niet bang haar mening te geven”

Nadat Eden ook nog kennisgemaakt heeft met de architecten en de opzichter gaat het gezelschap terug naar de koepel waar eerder het contract werd ondertekend. Tijd om eens te vragen hoe Eden eigenlijk op het idee kwam om zich aan te melden als kinderdirecteur. 

“Er was een briefje op school,” vertelt ze, terwijl ze in een heftruck klimt die midden in de zaal staat. “En omdat ik van kunst en muziek hou, dacht ik: hee, daar ben ik wel goed voor! Mijn broertje Evan nam een dag voor de deadline een filmpje op. Ik vond het eigenlijk helemaal niet goed gelukt, maar we hebben het toch maar opgestuurd.” 

Vriendin Victoria ziet het positiever. “Als je heel snel een filmpje maakt, dan denk je er niet zo over na en heb je geen tijd om te doen alsof. Dan weet je dus in ieder geval zeker dat het de echte Eden is die je ziet.” Janneke van Wolfswinkel: “We zagen dat Eden goede ideeën heeft en ze is ook niet bang haar mening te geven. Dat is heel belangrijk.”

Na de kerstvakantie gaat Eden aan de slag. Zo’n zes à zeven keer per jaar denkt de kinderdirecteur mee met nieuwe ideeën en projecten. Ze zal veel samenwerken met Janneke. 

“Maar eerst ga jij nog trouwen, toch?” vraagt Eden aan haar. “Klopt!” lacht Van Wolfswinkel.
“En daarna gaan we aan de slag. Als het museum straks klaar is, nodigen we je hele klas uit om alles uit te testen.”