Valse e-mails uit naam van GGD in omloop

ARNHEM - Er doen valse e-mails de ronde uit naam van de GGD’en. In deze e-mails staat dat elke senior in Nederland verplicht een boosterprik krijgt. 

"Wie op de link klikt om een afspraak te maken, komt uit bij een bankomgeving. Fraudeurs proberen senioren op deze manier geld afhandig te maken. Let op: een boosterprik is vrijwillig en gratis! GGD GHOR Nederland stuurt nooit e-mails met een uitnodiging. U krijgt uw uitnodiging voor een boostervaccinatie via een brief van het RIVM. Soms nodigt GGD GHOR Nederland bepaalde (leeftijds)groepen al eerder uit. Dan doen we dit via een media-oproep en lokaal sturen we soms sms-berichten." 

"Als GGD'en ondersteunen wij de overheid om zoveel mogelijk mensen te vaccineren. Maar dit verplichten wij nooit. Als u dus een e-mail krijgt waarin staat dat een boosterprik moet of verplicht is, heeft u te maken met spam. Fraudeurs proberen bij uw geld te komen. Als u in de valse e-mails op de link klikt om een afspraak te maken en u komt bij een bankomgeving uit, dan is dit foute boel. Een vaccinatie is gratis. Geen enkele GGD vraagt u om een bankrekening of om geld over te maken. Het taalgebruik in de valse e-mails is vreemd, overdreven formeel en er zitten veel taal- en spelfouten in. We proberen de communicatie vanuit GGD GHOR Nederland juist altijd laagdrempelig en eenvoudig te houden. De enige e-mails die u met betrekking tot uw vaccinatieafspraak krijgt, zijn afspraakbevestigingen. Die krijgt u automatisch nadat u (online of telefonisch) een afspraak heeft gemaakt. In de bevestiging staat bijvoorbeeld wat u moet meenemen naar de vaccinatielocatie."