Een groene omgeving en een maatje stimuleren tot meer bewegen.
Een groene omgeving en een maatje stimuleren tot meer bewegen. Foto:

Onderzoek leefomgeving en meer bewegen

ARNHEM - Een aantrekkelijke, groene leefomgeving én de aanwezigheid van een maatje om samen mee te bewegen. Dat stimuleert inwoners om er op uit te gaan en te bewegen. Dat is één van de conclusies uit een groot onderzoek in de provincie Gelderland. 

Provincie Gelderland, de Gelderse GGD’en, de Gelderse Sport Federatie en gemeente Arnhem hebben afgelopen zomer onderzocht hoe Gelderlanders denken over hun leefomgeving in relatie tot bewegen. Met als doel, meer inzicht te krijgen in welke aspecten in de leefomgeving samenhangen met meer fysieke activiteit. Ruim 8.700 respondenten werkten mee.

Uit dat onderzoek blijkt dat de sociale omgeving samenhangt met de mate van bewegen. "Gelderlanders bewegen meer als ze iemand hebben om dit mee samen te doen. En mensen in de buurt zien bewegen, stimuleert bewegen. Ook de toegankelijkheid van de omgeving, de ervaren veiligheid en in mindere mate de aantrekkelijkheid vertonen een samenhang met de mate van bewegen. Om de buurt aantrekkelijker te maken is er volgens de inwoners behoefte aan meer groen in de buurt", aldus de deelnemende partijen.
"De grootste gezondheidswinst kan worden behaald, als gezondheid mee wordt genomen in de inrichting van de leefomgeving van mensen. Ook biedt samenwerking tussen andere beleidsterreinen, denk aan mobiliteit, ruimtelijke ordening, leefomgeving sport en gezondheid, grotere kansen voor een gezondere leefomgeving."


"Om gezond gedrag te stimuleren, werkt Gelderland op dit moment een provinciale prijs voor de meest beweegvriendelijke buitenruimte uit."